ZVEZDO, POJEO VUK MAGARCA: Evo zašto su crveno-belima vezane ruke uprkos dokazanoj krađi

Autor:

Sport

25.10.2024

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neko će svakako snositi posledice.

ZVEZDO, POJEO VUK MAGARCA: Evo zašto su crveno-belima vezane ruke uprkos dokazanoj krađi

Foto: KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde Meridianbet brutalno su pokradeni na gostovanju Realu u EvroligiOni jesu doživeli težak poraz sa 97:72 u petom kolu, ali bi možda ishod bio drugačiji da Evroliga nije brutalno oštetila crveno-bele zbog centra Reala Valtera Tavaresa.

Naime, gorostas je igra utakmicu sa pet ličnih grešaka, što je najgrublje moguće kršenje pravila. Nakon analize utakmice, utvrđeno je da je Valter odigrao meč sa pet faulova i to tako što je prevarom jedan od ranijih pripisan saigraču. Sve se odigralo u drugoj četvrtini kada je Tavares napravio faul u napadu nad Nikolom Kalinićem na 4:28 minuta do kraja druge četrtine pri rezultatu 33:20 za Real, svi u hali su bili svesni njegovog prekršaja, kao i centar, a trener Madriđana Ćus Mateo ga je izveo da ga sačuva znajući da mu je to drugi faul u ranoj fazi susreta.

Republika

Foto: printskrin

Tavares faulirao Kalinića, a prekršaj pripisan Musi koji ni je ni blizu

Međutim, zapisnički sto Evrolige je umesto Tavaresu taj faul pripisao Džananu Musi, pa je centar sa Zelenortskih ostrva ušao u drugo poluvreme sa samo jednom ličnom greškom. On je do kraja meča napravio još tri faula, te umesto pet, imao je četiri lične greške pored svog imena.

Republika

Foto: printskrin

I sam mislio da je njemu pripisan faul: Valter Tavares

Istina, on je tu poslednju grešku, petu, a zvanično četrtu, napravio na četiri minuta d okraja i to nije uticalo na rezultat. Međutim, ko zna kako bi se susret odvijao da je on znao da ima od druge četvrtine prekršaj više i da mora da se pazi. Ovako, odigrao je rasterećenije i završio meč sa 12 poena bez promašaja iz igre i sa šest skokova.

Zato se postavilo pitanje, imajući u vidu grubo kršenje pravila, da li bi Zvezda Meridianbet mogla da traži da se pobeda pripiše njoj a ne Realu. Sagovornik Republike, koji je zamolio da ostane anoniman kako ne bi svoj posao doveo u pitanje jer kao aktivan učesnik sudijske organizacije u Evropi i svetu ne sme da komentariše suđenje, otkrio je šta se radi u ovakvim situacijama i ima li nade za Zvezdu Meridianbet.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Tukao redom: Centar Reala

- Nažalost, crveno-beli sada ne mogu ništa da urade. Ako je lična greška pripisana pogrešnom košarkašu to je moglo da se ispravi do dva minuta do kraja četvrte četvrtine. To su mogle da sugerišu sudije, zapisnički sto, ili bilo ko od predstavnika srpskog kluba. Očigledno to niko nije primetio jer su svi po ponašanju Tavaresa i trenera Reala mislili da je ona pripisana njemu - počeo je naš sagovornik, pa otkrio ko bi mogao da snosi sankcije:

- Zvezda Meridianbet ne može dobiti ništa, što se kaže, pojeo vuk magarca. Međutim, sankcija može biti. Ako su sudije pokazale zapisničkom stolu pogrešan broj igrača onda je to njiohova krivica i snosiće posledice. Ako su sudije pokazale pravi broj, a zapisnički sto upisao pogrešno to je njihova odgovornost. Međutim, od svega toga srpski klub nema ništa.

Prema njegovim rečima, jasno je koliko je ova greška uticala na tok igre, bez obzira na to što je Real stalno imao visoku prednost.

- Na raznim seminarima smo izučavali koliko sudijske greške mogu da utiču na tok utakmice. Jedan od uglova je kada se važnom igraču dosude lične greške. On mora da igra manje i opreznije, a to onda rivalu otvara vrata. Da li bi se to desilo ovde teško je reći, ali sigurno bi se Tavares drugačije ponašao, a i drugačije bi napadi išli na njega - jasan je naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading