PRONAĐENA JOŠ DVA TELA: MUP saopštio nov crni bilans stradalih u poplavama u BiH

Autor:

Svet

05.10.2024

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spasioci su, pretražujući terene Konjica i Jablanice, pronašli još dva beživotna tela, jedno u Buturović Polju, drugo na području Donje Jablanice.

PRONAĐENA JOŠ DVA TELA: MUP saopštio nov crni bilans stradalih u poplavama u BiH

Foto: Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Prema zvaničnim podacima iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenom prostoru HNK je porastao na 15.

Spasioci su, pretražujući terene Konjica i Jablanice, pronašli još dva beživotna tela, jedno u Buturović Polju, drugo na području Donje Jablanice, saopšteno je iz Vlade HNK.

Poslednje informacije govorile su da je broj stradalih na ovom području bio 13, ali da ima nekoliko osoba koje se vode kao nestale.

Sa ovih 15, ukupan broj stradalih u poplavama u BiH porastao je na 18, jer je i na području Fojnice troje ljudi pronađeno mrtvo.

 

 

Podsetimo, Tomislav Novosel, iz Centra za odbranu od poplava hrvatskih voda, komentarisao katastrofalne poplave u BiH, u kojima je dosad poginula 21 osoba.

- To je kombinacija obilnih padavina, prirodne nepogode i ljudskog faktora. Njihov ministar bezbednosti je najavio istragu, reč je o navodno ilegalnom kamenolomu koji se napunio kao jezero, stvorila se prirodna brana koja je popustila. Dogodio se lom brane, visoke brane od 20-ak metara, što je najgore. Stvara se ogroman talas, velika kinetička energija, spominje se hiljadu tona kamenja koje su rušile sve pred sobom i sravnile naselje - pojašnjava Tomislav Novosel.

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, obratio se na vanrednoj konferenciji za medije nakon hitne sednice Vlade, a povodom novonostale situacije u BiH izazvane poplavama i ostalim nepogodama.

Nikšić je kazao da će u narednom periodu Veće ministara razmotriti odluku o zahtevu za pružanje međunarodne pomoći.

- Mi smatramo da onim što sada imamo možemo sanirati posledice. Međutim, sada smo dobili informaciju direktora Železnice FBiH koji su možda najpogođeniji u smislu ugrožavanja poslovanja, jer oni uglavnom ostvaruju komunikaciju preko luke Ploče. To je nešto što može dovesti do ogromne štete - kazao je Nikšić.

Kazao je i kako će blokada pruge ostaviti ogromnu štetu generalno privredi, a posebno Železnicama FBiH i to dnevnu štetu u iznosu od 270.000 KM.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading