ZAMENIK VOĐE HEZBOLAHA POBEGAO IZ LIBANA: Ostavio borce da sami ratuju, a evo gde se on nalazi

Autor:

Svet

20.10.2024

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naim Kasem napustio je Bejrut 5. oktobra ove godine

ZAMENIK VOĐE HEZBOLAHA POBEGAO IZ LIBANA: Ostavio borce da sami ratuju, a evo gde se on nalazi

Foto: Profimedia

Zamenik generalnog sekretara Hezbolaha, Naim Kasem, boravi u Teheranu nakon što je pobegao iz Libana iranskim avionom pre više od dve nedelje, preneo je list "Erem njuz" sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pozivajući se na neimenovani iranski izvor.

Kasem je navodno napustio Bejrut 5. oktobra avionom koji je koristio ministar spoljnih poslova Teherana Abas Arakči tokom državne posete Libanu i Siriji.

Kasemov transfer su naredili najviši iranski lideri iz straha da će ga ubiti izraelske snage, pošto se njegovo ime nalazi na poternici.

Ovi potezi su usledili nakon ubistva bivšeg generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasralaha 27. septembra, a stranka još nije imenovala novog lidera.

Sudbina Hašema Safiedina, potencijalnog naslednika Nasralaha, takođe ostaje nejasna, budući da je komunikacija sa njim izgubljena nakon izraelskih napada na južna predgrađa Bejruta.

Kasem je održao tri govora od smrti lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, pri čemu je prvi snimljen u Bejrutu, a drugi i treći u Teheranu, naveo je izvor.

U svom trećem govoru, on je najavio "novu jednačinu" u vezi sa sukobom sa Izraelom, naglašavajući pravo te militantne grupe da cilja bilo koju tačku u Izraelu dok borbe ne prestanu.

Kasem je upozorio na novu bliskoistočnu pretnju koju predstavljaju izraelska i američka politika, pozivajući na prekid vatre u Gazi, dok Izrael nastoji da razdvoji dva fronta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading