NOŽEM SAM HTELA DA IM PRESUDIM, PA DA IDU KOD BOGA! Devojčica crnogorskog porekla planirala teroristički napad u Austriji

Autor:

Svet

22.10.2024

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osuđena na dve godine zatvora.

NOŽEM SAM HTELA DA IM PRESUDIM, PA DA IDU KOD BOGA! Devojčica crnogorskog porekla planirala teroristički napad u Austriji

Foto: Printskrin Kosovo online

Devojčica osuđena na dve godine zatvora zbog planiranja terorističkog napada u Austriji

Četrnaestogodišnja devojčica osuđena je na dve godine zatvora od strane suda u Gracu zbog planiranja terorističkog napada na Jakominiplac, glavni trg u Štajerskoj. Presuda, iako još uvek nije konačna, preneta je od strane austrijskog portala Kronen Zeitung.

Pozadina

Devojčica je stigla u Austriju iz Crne Gore sa svojom majkom pre osam godina nakon razvoda roditelja. Dok je pohađala školu u Gracu, navodno je imala malo prijatelja i veći deo slobodnog vremena provodila na društvenim mrežama poput TikToka, Telegrama i Instagrama.

Radikalizacija i online aktivnosti

Prema optužnici, devojčica je postala radikalizovana nakon interakcije sa ekstremističkim pojedincima, uključujući mladića po imenu Osman, koga je upoznala online. Vremenom je počela da prihvata ekstremističke ideologije i zaverava da izvrši teroristički napad. Tužilac tvrdi da je devojčica bila pod uticajem radikalizma i nameravala da pretvori svoje ideje u stvarnost. Njene online razgovore otkrili su planove da pobegne i pridruži se terorističkoj organizaciji Islamske države. Takođe je komunicirala sa devojkom iz Nemačke o nameri da izvrši napad nožem na Jakominiplac, ciljajući "nevernike".

Hapšenje i dokazi

Devojčica je uhapšena nakon što je Osman uhapšen, a pretres njenog doma doveo je do otkrića propagandnih video zapisa Islamske države, uputstava za pravljenje bombi i materijala koji prete napadima na crkve i policijsku stanicu. Jedan video je prikazivao kako odaje počast napadaču u Beču i polaže zakletvu vernosti Islamskoj državi.

Promena?

Tokom suđenja, devojčica je izrazila kajanje, izjavivši: "Osećam krivicu za ono što sam pisala i planirala. To je bilo pre pet meseci, i više ne želim to. Ne želim ništa da imam sa bombama." Pripisala je svoju versku strast tome što je bila žrtva vršnjačkog nasilja u školi zbog lošeg poznavanja nemačkog jezika. Priznala je da je u to vreme verovala da je sve što je povezano sa Islamskom državom ispravno. Kada ju je predsedavajući sudija podsetio na njenu raniju želju da napusti Austriju, ona je tvrdila da više ne želi to, pokazujući novu posvećenost promeni.

Kao zaključak, uprkos izraženom kajanju devojčice i njenim aspiracijama da nastavi karijeru medicinske sestre, odluka suda odražava ozbiljnost njenih postupaka i potencijalnu pretnju koju je predstavljala. Ako presuda postane konačna, služiće dve godine zatvora kao posledicu njene umešanosti u planiranju terorističkog napada u Austriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading