OBEĆAVALI IM DOBRE PLATE, A DOČEKAO IH JE PAKAO: Zatražena odšteta od Moskve za poginule i ranjene

Autor:

Svet

28.06.2024

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Šri Lanke je u maju 2024. godine otvorila istragu o regrutovanju državljana te zemlje za rat u Ukrajini.

OBEĆAVALI IM DOBRE PLATE, A DOČEKAO IH JE PAKAO: Zatražena odšteta od Moskve za poginule i ranjene

Foto: YouTube/WION/Printscreen

Delegacija Šri Lanke je na sastanku sa zamenikom šefa ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Andrejem Rudenkom, i zamenikom načelnika Ministarstva odbrane, Aleksandrom Fominom, pokrenula pitanje plaćanja odštete za poginule i ranjene građane zemlje koji su služili po ugovoru u vojsci Ruske Federacije, saopštila je Ambasada Šri Lanke u Moskvi.

Sastanak delegacije Šri Lanke koju je predvodio ministar spoljnih poslova zemlje, Taraka Balasuri, i ruske strane, održan je 26. i 27. juna.

Prema navodima Ambasade Šri Lanke, govorilo se o 17 mrtvih državljana zemlje, o nevolji onih sa kojima se ne može kontaktirati, kao i o mogućnosti prevremenog raskida ugovora i dobrovoljnog povratka Šrilančana iz vojske.

Delegacija Šri Lanke je predložila stvaranje zajedničkog radnog komiteta koji bi se redovno sastajao kako bi rešio probleme Šrilančana koji služe u ruskoj vojsci. Obe strane, navodi se u izveštaju, složile su se da nastave pregovore o pitanjima koja se razmatraju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je na sastanku održanom 26. juna u Moskvi, razgovarano o najhitnijim pitanjima rusko-šrilankanske agende i da je potvrđen zajednički interes za održavanje dinamike bilateralnog dijaloga, uključujući  političke i trgovinsko-ekonomske sfere.

Vlada Šri Lanke je u maju 2024. godine otvorila istragu o regrutovanju državljana te zemlje za rat u Ukrajini. Prema navodima vlasti Šri Lanke, tada je prijavljeno najmanje 16 mrtvih, a još 37 osoba je povređeno. Verovatno je više od deset ljudi držano u zatočeništvu.

Ministar spoljnih poslova, Taraka Balasuri, rekao je da su Šrilančani prevareni da odu u Rusiju obećanjima o dobrim platama i beneficijama, uključujući rusko državljanstvo.

Prema njegovim rečima, odeljenje je primilo 455 pritužbi građana, ali bi realan broj, po njegovoj proceni, mogao biti mnogo veći. AFP je pisao da je u oglasima postavljenim na WhatsApp grupama, Šrilančanima obećana mesečna plata veća od 2.100 dolara, što je 13 puta više od prosečnog prihoda u zemlji.

Nakon toga, Ministarstvo spoljnih poslova Šri Lanke saopštilo je da je Moskva, nakon pregovora, pristala da više ne regrutuje Šrilančane. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading