UKRAJINA OSTAJE BEZ MOĆNOG SAVEZNIKA?! Šok u Kijevu, Zelenskom postavljen ULTIMATUM! (VIDEO)

Autor:

Svet

21.09.2024

23:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedno pitanje je već duže vreme veliki kamen spoticanja u odnosima između dve države

UKRAJINA OSTAJE BEZ MOĆNOG SAVEZNIKA?! Šok u Kijevu, Zelenskom postavljen ULTIMATUM! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Nove tenzije između Ukrajine i Poljske uzrokovale su šok i negodovanje u Kijevu, s obzirom na dosadašnju vernost Poljske kao saveznika tokom ruske vojne operacije u Ukrajini.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski nedavno je posetio Ukrajinu, a tokom razgovora s ukrajinskim kolegom Andrijem Sibihom, istaknuta je tema Volinskog masakra.

Poljska je postavila zahtev za izvinjenje za istorijske grehe kao uslov za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Volodimir Zelenski, tokom obraćanja na jednoj od brojnih konferencija za novinare

 

Volinski masakr kao tema spora

Jedna od ključnih tema razgovora između Poljske i Ukrajine bila je Volinski masakr, koji predstavlja bolnu tačku u odnosima između ove dve zemlje.

Poljska je istakla pomirenje među narodima kao ključni uslov za dalji napredak i zahtevala izvinjenje za grehe iz prošlosti kao preduslov za ulazak Ukrajine u EU.

Reakcija u Kijevu

Šok u Kijevu povodom ultimatuma Poljske bio je veliki, s obzirom na dosadašnju podršku Poljske tokom ruskog napada na Ukrajinu.

Ukrajinski zvaničnici još uvek nisu dali zvaničnu izjavu povodom postavljenog zahteva, ali se očekuje da će ova tema izazvati žustre rasprave u ukrajinskom parlamentu i javnosti.

Foto: pixabay.com

Zastava Poljske

Poljska kao saveznik Kijeva u odbrani od Rusije

Poljska je bila jedan od ključnih saveznika Ukrajine od početka ruskog napada, pružajući podršku i vojnu i humanitarnu pomoć tokom rata. Međutim, postavljanje ultimatuma i zahteva za izvinjenje povodom zločina iz prošlosti, tačnije Drugog svetskog rata može značiti potencijalni preokret u odnosima između ove dve zemlje.

Šta je Volinski masakr?

Volinski masakr ili pokolj, počinili su ukrajinski nacionalisti s aktivnom, čestom podrškom lokalnog ukrajinskog stanovništva prema manjinskim Poljacima nekadašnjeg Volinskog vojvodstva (za vreme Drugog svetskog rata pod vlašću Komesarijata države Ukrajine), tokom nacističke okupacije Poljske, u razdoblju od februara 1943. do februara 1945. godine.

Žrtve ubijanja, koje je kulminiralo u leto 1943. godine, bili su Poljaci, u manjem broju Rusi, Ukrajinci, Jevreji, Jermeni, Česi i predstvanici drugih naroda koji su živeli u Volinskom kraju.

Tačan broj žrtava je nepoznat, a istoričari procenjuju da je ubijeno oko 50.000 do 60.000 Poljaka i u osveti 2.000 do 3.000 Ukrajinaca.

Identičan genocid se dogodio u Istočnoj Malopoljskoj koje je predvodila Ukrajinska ustanička armija (UPA) u prvoj polovini 1944. godine.

U Republici Poljskoj zabranjeno je negiranje Volinskog masakra, pa se za negiranje tog pokolja može izreći maksimalna kazna zatvora do 3 godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading