JEDNA OD NAJBRUTALNIJIH EPIZODA U ISTORIJI! Ustanak je trajao DVA meseca, a ugušen je u KRVI! (VIDEO)

Autor:

Svet

02.10.2024

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dugo očekivana pomoć im nikada nije stigla

JEDNA OD NAJBRUTALNIJIH EPIZODA U ISTORIJI! Ustanak je trajao DVA meseca, a ugušen je u KRVI! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Johnny's War Stories

Na današnji dan 1944. godine ugušen je Varšavski ustanak, kojim su Poljaci pokušali da preuzmu kontrolu nad gradom.

U tom trenu nemačke su se trupe povlačile pred sovjetskom vojskom, pa su Poljaci iskoristili priliku kako bi se oslobodili te sami krojili svoju sudbinu u posleratnom svetu.

U rat protiv okupatora

Ustanak je predvodila poljska Otadžbinska vojska koja je nastojala da izbaci naciste iz grada pre nego što u Poljsku dođe Crvena armija.

Ustanak je bio deo šireg plana poljske vlade u egzilu koja je smatrala da će Poljska, ako je oslobodi Crvena armija, postati ruska vazalna država. Međutim, nemačke snage pod komandom Hajnriha Himlera brzo su reagovale i odlučile da uguše ustanak. 

U prvim danima ustanka oko 40.000 boraca zauzelo je strateške delove Varšave i oslobodilo važne tačke u gradu.

Među vojskom su se pronašli i mnogi maloletnici kao i žene koji su postavili brojne barikade kako bi nacistima otežali logistiku, a njihovo poznavanje grada poslužilo im je kako bi pružali ozbiljan otpor.

Ustanici su računali na pomoć, ali ona nije stizala

Glavni problem poljskih snaga bio je nedostatak oružja i zaliha. Međutim, pomoć im je obećana sa zapada i s istoka, pa je glavni cilj bio izdržati dok ona ne dođe, nezavisno og toga s koje strane.

Međutim, ta pomoć nikada nije došla. Staljin je naredio svojoj vojsci da prekine napredovanje, želeći da iscrpi Poljsku kako bi njome kasnije mogao lakše da upravlja.

Velika Britanija i SAD poslali su nekoliko vazdušnih misija kako bi im dostavili zalihe, ali ta pomoć bila je daleko od obećane i nedovoljna.

Nakon 63 dana borbe ustanak je ugušen 2. oktobra. Ustanici su se predali nakon što su shvatili da pomoć neće stići.

Većina ustanika poslata je u radne logore, od kojih su mnogi kasnije umrli u teškim uslovima. Procenjuje se da je preko 200.000 ljudi umrlo tokom ustanka, a ovaj događaj smatra se jednom od najstrašnijih epizoda Drugog svetskog rata.

Grad je sravnjen sa zemljom

Hitler je pred kraj 1944. godine naredio kompletno rušenje Varšave kako bi se osvetio ustanicima. Uništene građevine su srušene, tek je desetina grada ostala očuvana. Grad je bio obnavljan decenijama, ali većina starog jezgra je rekonstruirana prema starim slikama. 

U Poljskoj se 1. avgusta odaje počast ustanicima herojima. Varšavski ustanak zacementiran je u sećanju Poljaka kao događaj koji ih je naučio da ne mogu da veruju svojim komšijama, Nemačkoj i Rusiji, a potonji sused ponovo će ih to naučiti tokom hladnog rata, piše Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading