IRANSKA TV OBJAVILA SNIMAK: Ovako je ubijen vođa Hezbolaha u Bejrutu! TRI RAKETE probijaju bunker! (VIDEO)

Autor:

Svet

05.10.2024

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelske vazduhoplovne snage pogodile su bunker s oko 80 tona eksploziva

IRANSKA TV OBJAVILA SNIMAK: Ovako je ubijen vođa Hezbolaha u Bejrutu! TRI RAKETE probijaju bunker! (VIDEO)

Foto: X/Printscreen/@ChaudharyParvez

Iranski mediji objavili su snimak trenutka izraelskog napada na bunker Hezbolaha u Bejrutu u Libanu, u kojem je prošle nedelje ubijen lider te šiitske milicije, Sajed Hasan Nasralah.

U nizu izraelskih napada ubijeni su mnogi visoki lideri libanske militantne grupe, dignuti u vazduh njene elektroničke uređaje i uništen deo velikog arsenala projektila. 

Izraelske vazduhoplovne snage pogodile su bunker s oko 80 tona eksploziva, piše Wall Street Journal. U napadu je korišćen niz tempiranih, lančanih eksplozija za probijanje podzemnog bunkera, rekao je visoki izraelski vojni zvaničnik.

Ubistvo Nasralaha izazvalo je reakciju Irana koji podržava Hezbolah. Ispalili su u utorak stotine projektila na Izrael te se eskalacija na Bliskom istoku povećava iz dana u dan.

 

 

Podsetimo, u južnom predgrađu glavnog grada Libana, Bejruta, rano jutros čula se eksplozija, nakon čega se pojavio oblak dima, rekli su svedoci za Rojters.

To se dogodilo ubrzo nakon što je izraelska vojska (IDF) rano jutros izdala dva upozorenja za stanovnike tog područja da se hitno evakuišu. 

Upozorenja za evakuaciju su izdata za stanare dve zgrade u dva naselja u južnom predgrađu Libana.

Istovremeno, libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da izraelska vojska i dalje pokušava da se infiltrira u naselje Odajseh na jugu Libana, navodeći da su sukobi u toku.

Zamenik lidera političkog saveta libanske militantne grupe Hezbolah Mahmud Katami izjavio je da je ta grupa spremna za izraelsko kopneno napredovanje.

- Hezbolah je sprečio izraelske snage da se infiltriraju na libansku teritoriju - rekao je Katami za Al Džaziru.

Prema njegovim rečima, rakete Hezbolaha dostigle su domet od 150 kilometara uz zadržavanje tempa lansiranja.

- Svaka teritorija koju Izrael pokuša da preuzme pretvoriće se u groblje za njegove vojnike i tenkove - istakao je on.

Katami je naveo da se iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči u petak sastao sa Hezbolahom i rekao da Teheran stoji uz Liban.

- Hezbolah deluje na bojnom polju i neće ulaziti u pregovore dok je pod vatrom - naglasio je on.

Katami je rekao da je Izrael taj koji odbacuje prekid vatre i da Izrael i izraelski premijer Benjamin Netanijahu ne žele da zaustave rat.

Posle nekoliko dana velikih vazdušnih napada na Bejrut i širom južnog Libana, Izrael je objavio 1. oktobra da je njegova vojska započela "ograničene, lokalizovane i ciljane kopnene napade" na Hezbolah.

Cilj izraelske vlade je, kako je navela, da osigura bezbedan povratak stanovnika pograničnih područja koji su raseljeni zbog napada Hezbolaha.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading