IZRAEL ODGOVORIO NA IRANSKI NAPAD! Ispaljeno 200 balističkih raketa! (VIDEO)

Autor:

Svet

26.10.2024

06:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Višestruke eksplozije!

IZRAEL ODGOVORIO NA IRANSKI NAPAD! Ispaljeno 200 balističkih raketa! (VIDEO)

Foto: X/printscreen

U noći sa petka na subotu, Bliski istok je dočekao odogovor Izraela na iranski napad, u kojem je 1. oktobra na Izrael ispaljeno oko 200 balističkih projektila.

Izraelski trotalasni napad na Iran uglavnom je okončan, objavila je izraelska javna televizija u subotu pre zore, nakon što je Tel Aviv saopštio da je pogodio vojne ciljeve u Iranu.

Iranski mediji zabeležili su višestruke eksplozije tokom nekoliko sati u prestonici i u blizini vojnih baza, ali nema izveštaja o šteti ili žrtvama.

 

 

Tenzije između rivala Izraela i Irana su eskalirale otkako je Hamas, proiranska palestinska militantna grupa u Gazi, napala Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Strahovi da bi Iran i Sjedinjene Države mogli biti uvučeni u regionalni rat narasli su nakon što je Izrael pojačao svoje napade na proiransku libansku miliciju Hezbolah prošlog meseca, uključujući vazdušne napade na libansku prestonicu Bejrut i kopnenu operaciju, kao i sukoba u Stripu.

- Kao odgovor na višemesečne neprekidne napade iranskog režima na Državu Izrael, Izraelske odbrambene snage sada izvode precizne napade na vojne ciljeve u Iranu - navodi se u saopštenju ID.

Vojska je kasnije saopštila da je prekinula svoje "ciljane" napade na vojne ciljeve u Iranu, dodajući da su se njeni avioni bezbedno vratili u zemlju.

Izrael tvrdi da ima pravo i dužnost da odgovori na napade Teherana i njegovih zastupnika, koji uključuju lansiranje projektila sa iranske teritorije.

Američki zvaničnik je rekao da meta izraelskog napada nisu bila energetska infrastruktura ili nuklearna postrojenja.

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je da Vašington, glavni saveznik Izraela koji ga snabdeva oružjem, neće podržati napad na iranska nuklearna postrojenja i rekao da bi Izrael trebalo da razmotri alternativu napadu na iranska naftna polja.

ranske vlasti su više puta upozoravale Izrael da će se u slučaju bilo kakvog napada na Iran suočiti sa jačom odmazdom.

- Iran zadržava pravo da odgovori na svaku agresiju i nema sumnje da će se Izrael suočiti s odgovarajućim odgovorom za svaku akciju koju preduzme - saopštila je u subotu poluzvanična novinska agencija, pozivajući se na izvore. 

Iran umanjuje značaj napada

Iranska državna televizija citirala je vojnog portparola koji je rekao da su eksplozije koje su se čule u Teheranu povezane sa „sistemima protivvazdušne odbrane koji reaguju na pokušaje cionističkog režima (Izrael) da napadne tri lokacije oko grada Teherana“.

Na video snimku koji su objavili iranski mediji vidi se da sistemi protivvazdušne odbrane neprekidno gađaju nadolazeće rakete u centru Teherana, ali nije saopšteno koje su lokacije pogođene.

 

 

Iranska poluzvanična novinska agencija Fars saopštila je da je napadnuto nekoliko vojnih baza zapadno i jugozapadno od Teherana. Agencija Tasnim saopštila je da su baze Iranske revolucionarne garde napadnute, ali da nisu oštećene.

Portparol Iranske organizacije civilnog vazduhoplovstva rekao je da su svi letovi otkazani do daljnjeg, prenosi državna novinska agencija IRNA.

Susedni Irak je takođe suspendovao sve letove na svojim aerodromima do daljnjeg, objavila je njegova novinska agencija.

Sirijska novinska agencija SANA javila je da je Izrael izveo vazdušne udare na vojne objekte u centralnim i južnim delovima zemlje, ali Izrael nije potvrdio napade na Siriju.

SAD su bile obaveštene pre napada

Izrael je saopštio da premijer Benjamin Netanjahu, ministar odbrane Joav Galan i drugi bezbednosni zvaničnici pažljivo prate operaciju iz vojnog komandnog centra u Tel Avivu.

Gallant je razgovarao sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom neposredno pre početka izraelskih udara, rekao je američki zvaničnik.

Izrael je obavestio SAD pre napada na iranske ciljeve, ali Vašington nije bio uključen u operaciju, rekao je drugi američki zvaničnik Rojtersu.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je u sredu da izraelska odmazda ne sme da dovede do dalje eskalacije.

Čak i dok su pokušavale da ubede Izrael da prilagodi svoje napade, SAD su uverile svog najbližeg saveznika na Bliskom istoku da će pomoći u njegovoj odbrani ako Teheran odluči da krene u kontranapad.

Ovo uključuje odluku američkog predsednika Džoa Bajdena da prebaci američki protivraketni odbrambeni sistem THAAD u Izrael i stotinu američkih vojnika da njima upravljaju.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je kasno u petak da su izraelski napadi na vojne ciljeve u Iranu proporcionalan odgovor na ranije napade Teherana, sa malim rizikom za civile.

Zvaničnik je dodao da bi ovo trebalo da bude kraj direktne razmene vatre između dve zemlje, napominjući da SAD imaju nekoliko direktnih i indirektnih kanala komunikacije sa Iranom, gde je pojasnio svoj stav.

(Jutarnji list)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading