KORUPCIONAŠKA AFERA U MINISTARSTVU ODBRANE TRESE RUSIJU: Šojguov zamenik plivao u parama, dok je vojska ginula na frontu (VIDEO)

Autor:

Svet

24.04.2024

19:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Timur Ivanov bio zadužen za nekretnine, a još 2019. našao se na Forbsovoj listi najbogatijih bezbednjaka.

KORUPCIONAŠKA AFERA U MINISTARSTVU ODBRANE TRESE RUSIJU: Šojguov zamenik plivao u parama, dok je vojska ginula na frontu (VIDEO)

Foto: X/PalestinaVENCERA/Printscreen

I Rusi imaju poslovicu "Nekom rat, a nekom brat", a ova istina potvrdila se i hapšenjem generala Timura Ivanova, zamenika ministra odbrane, Sergeja Šojgua. Ivanov je optužen za korupciju u naročito velikim razmerama, ali su vlasti izbegle da navedu o kolikoj sumi je reč.

Sve ovo se dešava dok se oko 600.000 ruskih vojnika bori u Ukrajini, a istraživanje BBC govori da ih je dosad poginulo oko 50.000. Ivanov nije karijerni vojnik, već činovnik koji se našao na mestu koje mu je donelo generalski čin. Ivanov je nadgledao pitanja imovine, vojnih hipoteka, stanovanja i urbane obnove u zoni Severnog vojnog okruga. Bio je odgovoran i za upravljanje imovinom i smeštaj trupa, stanovanje i medicinsku podršku za oružane snage Rusije. Nadgledao je i obnovu srušenog Marijupolja, u koju je uložen ogroman novac. Za vreme korone Ivanov je bio zadužen za izgradnju medicinskih centara Ministarstva odbrane i uvek se nalazio tamo gde su se vrtele ogromne sume. 

Zvanično, Ivanov je do hapšenja živeo u dvosobnom stanu svojih roditelja u Moskvi, vrednom oko 100.000 evra, ali je njegova porodica živela raskošno, pri čemu samo jedna od ćerki ima dupleks od 300 kvadrata u Ostoženki, jednom od najskupljih kvartova Moskve. Forbs je 2019. uvrstio Ivanova na listu najbogatijih bezbednosnih zvaničnika u Rusiji, s godišnjim porodičnim prihodom od oko 2,2 miliona evra. Međutim, on se nikad nije razmetao bogatstvom. Samo je jednom prilikom fotografisan s ručnim časovnikom za koji se smatra da je luksuzne marke Ulis Nardin.

Ovaj general i biznismen je uz Šojgua više od dve decenije, još otkad je sadašnji ministar odbrane bio gubernator Moskovske oblasti. Zvanično je saopšteno da je Šojgu unapred obavešten o hapšenju Ivanova, a Putin naknadno. Međutim, moskovske novine pišu da je FSB pratio Ivanova najmanje pet godina, te da je njegovo hapšenje uoči inauguracije Vladimira Putina možda uvod za uklanjanje Šojgua s mesta ministra odbrane, o čemu se dugo nagađalo.

Ruski Insajder izvestio je 2019. da Jelena Kaminskas ima sina i ćerku sa Šojguom. Iz priloženih dokumenata videlo se da maloletna ćerka ima litvansko državljanstvo, koje je dobila nakon majčine udaje za biznismena Adolfasa Kaminskasa, koji ju je usvojio.

Nakon početka rata u Ukrajini Ivanov se razveo od supruge Svetlane Ivanove. Govorilo se da je to urađeno samo formalno da ona ne bi bila obuhvaćena sankcijama. Svetlana Ivanova živi u vili od 300 kvadrata u blizini Arbata, boemskog kvarta Moskve. Kako se navodi, to je vila nekadašnje baronice Ane fon Mek, u kojoj se odvija glavni deo radnje romana "Majstor i Margarita", Mihaila Bulgakova. Stručnjaci za nekretnine procenjuju ovu vilu na najmanje tri miliona evra.

Svetlana Ivanova početkom meseca bila je u luksuznom francuskom odmaralištu Kruševel, a s njom je bila i Olga Bokareva, supruga ruskog oligarha Andreja, koji je, kao i Ivanov, pod sankcijama EU i SAD.

S Ivanovim su uhapšena još trojica ljudi. Među njima je Sergej Borodin, takođe biznismen na važnom mestu u vojsci, koji ima nekoliko svojih kompanija i zajedničke poslove sa suprugom Sergeja Ivanova. Nezvanični izvori navode da je prvo uhapšen Borodin, zbog niza krivičnih dela, od kojih je neka počinio još 2008. Navodno je Borodin sve priznao, a potom otkrio saučesnike. Njima dvojici je Basmanski sud Moskve odredio dvomesečni pritvor, a ukoliko budu osuđeni, preti im do 15 godina zatvora u strogom režimu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading