NEVEROVATNA PARKING PREVARA: Preko pravih QR kodova lepe lažne! (VIDEO)

Autor:

Svet

15.10.2024

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Video snimak koji je objavljen pokazuje dve nalepnice postavljene na aparatima, a jedna je postavljena na prednjoj strani, dok je druga prekrila legitimni QR kod sa strane aparata.

NEVEROVATNA PARKING PREVARA: Preko pravih QR kodova lepe lažne! (VIDEO)

Foto: x/@UBKEFEKTIVA

Nadleže institucije u Irskoj upozoravaju na prevaru sa lažnim QR kodovima na javnim parkirnim automatima.

Video snimak koji je objavljen pokazuje dve nalepnice postavljene na aparatima, a jedna je postavljena na prednjoj strani, dok je druga prekrila legitimni QR kod sa strane aparata. Ova prevara, poznata kao "kvishing", podrazumeva prevarenu osobu koja skenira lažni QR kod verujući da je legitimna. Kada se skeniraju, ovi kodovi usmeravaju korisnike na lažnu veb lokaciju koja traži podatke o kreditnoj kartici i druge lične podatke. Savet je saopštio da su ovaj slučaj prijavili policiji.

 

 

Payzone, koja upravlja parkirnim aparatima u ime saveta, takođe je prijavila ovaj slučaj Gardi, prema izjavi njihovog portparola. Takođe su angažovali IT kompaniju koja je uspešno brzo zatvorila ove lažne veb lokacije o kojima su bili obavešteni.


Dublin je takođe obavestio javnost o lažnim QR kodovima i preporučio korisnicima da ne skeniraju QR kodove na parkirnim aparatima već da plaćaju gotovinom ili karticom na samom aparatu ili preuzmu pravu Payzone parking aplikaciju direktno na svoj telefon.

Garda Nacionalni odeljak za sajber kriminal (GNCCB) je izdao upozorenje u vezi sa QR kodovima postavljenim na javnim mestima, ističući da mogu biti korišćeni za prevaru i prevare. Garda savetuje sve osobe da skeniraju QR kodove samo sa poznatih izvora i uvek provere destinaciju QR koda.

Portparol je rekao da su nedavno obavešteni o prevari sa QR kodom na parkirnim aparatima, te da su svi aparati u okrugu pregledani i lažni QR kodovi su uklonjeni. Savetuje se korisnicima da ne skeniraju QR kodove na parkirnim aparatima ili Payzone oznakama.

Prevare i u Velikoj Britaniji i SAD

Slični incidenti su nedavno prijavljeni i u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Brojni saveti u Velikoj Britaniji su dobili prijave o lažnim kodovima na njihovim aparatima, dok su žrtve takođe prijavile prevare u državama Floridi, Džordžiji i Kaliforniji. Ovo upozorenje pokazuje da su ove prevare globalni problem koji zahteva pažnju i opreznost javnosti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading