UKRAJINCI NAPRAVILI OGROMNU ŠTETU U KURSKOJ OBLASTI: Zamenik guvernera obelodanio šokantne cifre (VIDEO)

Autor:

Svet

24.10.2024

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinske oružane snage izvršile su invaziju na Kursku oblast 6. avgusta.

UKRAJINCI NAPRAVILI OGROMNU ŠTETU U KURSKOJ OBLASTI: Zamenik guvernera obelodanio šokantne cifre (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo, File/(STF)

Šteta od invazije Oružanih snaga Ukrajine u Kursku oblast iznosi je više od 117 milijardi rubalja, saopštio je zamenik guvernera oblasti, Sergej Starodubcev.

- U avgustu smo se suočili sa još jednim ozbiljnim udarcem. Preliminarni iznos štete u agroindustrijskom kompleksu premašio je 100 milijardi rubalja, u industrijskom kompleksu i malim i srednjim preduzećima 17 milijardi rubalja - rekao je Starodubcev na sastanku Radnog odbora za podršku pogođenim preduzećima.

U septembru je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti, Aleksej Smirnov, procenio štetu od vojnih operacija u regionu na desetine milijardi rubalja. Prema njegovim rečima, poljoprivrednici i poljoprivredna preduzeća neće završiti žetvu na površini od 160 hektara, što će smanjiti bruto žetvu žitarica, uljarica i repe.

- Gubitke je pretrpela i stočarska industrija, jer je uginulo 26 hiljada grla stoke, što će uticati na proizvodnju mleka i mesa - tvrdi Smirnov.

Poslednja procena štete od 117 milijardi rubalja premašuje godišnji budžet Kurske oblasti. Ove godine on će iznositi 92,2 milijarde rubalja, od čega bi 2,5 milijardi trebalo da ide na odbranu. Istovremeno, deficit regionalnog trezora iznosiće 8,2 milijarde rubalja.

Podsetimo, ukrajinske oružane snage izvršile su invaziju na Kursku oblast 6. avgusta i u prvoj nedelji napredovanja zauzele oko 100 naselja i 1300 kvadratnih metara teritorije. 

U septembru i oktobru ruska vojska je pokušala kontraofanzivu. Od sredine oktobra, prema podacima ukrajinskog projekta DeepState, Oružane snage Ukrajine kontrolisale su ne više od 660 kvadratnih metara, a još oko 360 kvadratnih metara ostalo je u sivoj zoni.

U tom kontekstu, ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, rekao je da je Kijev uspeo da stvori "tampon zonu" u Kurskoj oblasti. Prema njegovim rečima, stvaranje takve zone bio je jedan od ciljeva invazije i ukrajinski borci nastavljaju da drže svoje pozicije.

 - Umesto tampon zone na teritoriji Ukrajine, koju su planirali Rusi, mi smo napravili tampon zonu na našoj granici na teritoriji Rusije - rekao je ukrajinski predsednik.

Plan pobede koji je Volodimir Zelenski predstavio zapadnim saveznicima uključuje nastavak operacije ukrajinskih oružanih snaga u Kurskoj oblasti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading