Maloletnici će moći da voze sa probnom vozačkom dozvolom

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

25.03.2019

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko stekne vozačku dozvolu posle 3. aprila moraće da pregura najmanje dve, a najviše četiri godine, sa statusom početnika i poštuje brojna ograničenja koja propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sa probnom vozačkom dozvolom maloletni vozač može da upravlja vozilom samo uz prisustvo osobe koja ima najmanje pet godina vozačkog iskustva.

Naime, ako posle ovog datuma sa 18 godina neko položi vozački, dobija probnu vozačku dozvolu koju možete da zamenite tek sa navršenom 21 godinom ili posle dve godine "sticanja iskustva".

To u praksi znači da će i osoba od na primer 35 godina morati da dve godine "usavršava znanje" po strogim propisima, do sticanja "prave" dozvole za vožnju. Sa probnom vozačkom dozvolom vozač može da upravlja vozilom samo uz prisustvo osobe koja ima najmanje pet godina vozačkog iskustva.

Pri tome, u vozilu ne smeju da budu više od tri osobe, računajući u "supervizora" uz čije prisustvo jedino sme da vozi. Ovo se odnosi samo na maloletnike. Stariji od 21 godine, moći će da voze i sami.

Probna vozačka dozvola biće pravougaonog oblika i sadržaće najmanje tri mere zaštite od falsifikovanja - mastila sa promenjivom bojom, promenjive laserske slike, ultraljubičasto fluoroscentno mastilom, štampa sa presijavanjem, digitalni vodeni žig u pozadini, infracrveni ili fosforcentni pigment, simbole ili šare.

Prednja strana probne vozačke dozvole biće žuto-narandžaste boje i u gornjem levom uglu imaće velikim plavim slovima ispisano "PROBNA VOZAČKA DOZVOLA". Na dozvoli će biti mali grb Srbije u gornjem desnom uglu, laserski štampana fotografija vozača i podaci o vozaču.

I poleđina će biti iste boje i sadržaće tabelu sa četiri kolone i sedamnaest redova u koje se upisuju podaci o kategorijama vozila kojim probna vozačka dozvola daje pravo upravljanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading