ZNATE LI ŠTA SU PIJAVICE NA NEBU? Tada smo ušli u prostor jačeg vetra! EVO ŠTA TREBA DA URADITE DA BISTE SE ZAŠTITILI!

Autor:

Vesti

03.07.2024

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mogućnost pojave pijavice i tornada direktno povezana s temperaturom mora.

ZNATE LI ŠTA SU PIJAVICE NA NEBU? Tada smo ušli u prostor jačeg vetra! EVO ŠTA TREBA DA URADITE DA BISTE SE ZAŠTITILI!

Foto: Wikimedia/Thepainguy

Poslednjih dana Srbiju je zahvatilo nestabilno vreme, praćeno padavinama, grmljavinom, gradom i olujnim vetrom. Ova pojava nije iznenađenje s obzirom na uticaj klimatskih promena. Prema rečima meteorologa, porast temperature mora i okeana uzrokuje povećanje vodene pare u atmosferi i pokreće konvektivnu energiju.

Prošlog leta ovo je rezultiralo superćelijskim olujama, a stručnjaci ne isključuju mogućnost pojave tornada u budućnosti.


Meteorolog Ivan Ristić istakao je da je temperatura mora ključni faktor u formiranju oluja. Što je temperatura mora viša, to su veće šanse za konvektivna dešavanja, što dovodi do razvoja oblaka i oluja.

Kada temperatura mora pređe 25-26 stepeni, stvaraju se uslovi za oluje. Posebno je važno napomenuti da je pojava superćelijskih oluja povezana sa oblašću severnog Jadrana, gde je temperatura mora ključni faktor. Kada temperatura mora dostigne 27 stepeni Celzijusa, očekuje se pojava superoluje.

- Što je veća temperatura mora, rastu i konvektivna dešavanja, odnosno topao vazduh se uzdiže i ako je atmosfera nestabilna dolazi do razvoja oblaka i oluja. Čim temperatura pređe 25-26 stepeni, ne samo temperatura mora već i na kopnu kad je toplije, postoje uslovi za oluje. Za superćelijske oluje važno je reći da je njihova pojava vezana za oblast severnog Jadrana. Kada tamo bude temperatura mora 27 stepeni Celzijusa, možemo očekivati superoluju - kaže Ristić.

Ristić ističe da je mogućnost pojave superćelijskih oluja i tornada direktno povezana sa temperaturom mora. Trenutno, temperatura mora u severnom delu Jadrana iznosi oko 23-24 stepena, što ukazuje na potencijalnu pojavu jačeg vetra i potrebu za oprezom.

U skladu sa globalnim klimatskim promenama, temperatura mora i okeana igra ključnu ulogu u formiranju oluja. U Srbiji, ovo može rezultirati nestabilnim vremenom sa mogućim pojavama superćelijskih oluja i čak tornada, što zahteva pažnju i spremnost na nagle promene vremenskih prilika.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading