Održana konferencija “DIGITAL 2024”

Autor:

Vesti

26.09.2024

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovogodišnja konferencija #Digital2024 je 10. jubilarna

Održana konferencija “DIGITAL 2024”

Foto: Republiika

Regionalna konferencija o trendovima u telekomunikacijama i medijima – DIGITAL 2024. održana je 26. septembra 2024. godine u velikoj sali Privredne komore Srbije u Beogradu.

Ovogodišnja konferencija #Digital2024 je 10. jubilarna. Prva je organizovana u septembru 2014. Na deseti rođendan “Digital” konferencije organizovana je i druga po redu dodela nagrada “Digital Awards”.

Konferenciju je otvorio Robert Čoban, direktor Color Press Grupe, koji je najavio program i učesnike.

Učesnicima konferencije se potom ispred domaćina Privredne komore Srbije, obratio Predrag Nikolić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije i direktor Centra za digitalnu transformaciju. On je istakao da je tehnologija jedan od osnova transformacije. U proteklih deceniji videli smo ogroman skok u razvoju veštačke inteligencije i blockchain tehnologije. Svaka od ovih inovacija menja način na koji radimo ali i našu svakodnevnu komunikaciju. Digitalna transformacija je nešto što neće samo skratiti taj poslovni proces već će dovesti i do nastanka novih ideja, ali i do menjanja celog poslovnog modela.

Dejan Ristić, ministar za informisanje i telekomunikacije u Vladi Republike Srbije, je i zvanično proglasio konferenciju otvorenom.

- Kao ministar za informisanje i telekomunikacije izražavam ogromno zadovoljstvo što su vlasti u Srbiji uspele da u poslednjih nekoliko godina značajno modernizuju domaću privredu uvodeći najnovije tehnologije“. Ministar Ristić je istakao da je Srbija u oblasti IT industrije postigla izuzetne rezultate i da je kao zemlja iznenadili ne samo susede u regionu već i sebe samu. „Samo u prvih sedam meseci ove godine ostvareno je preko 20 posto rasta u ovom sektoru, koji učestvuje sa 6,8 posto u srpskoj privredi i ostvaruje izvozni suficit od 3,45 milijardi evra. U ovoj oblasti nastavljamo da rastemo i da dodatno stvorimo još povoljniji ambijent koji će nam omogućiti da dalje napredujemo - pohvalio se ministar sjajnim rezultatima.

Mihailo Jovanović, direktor kancelarije za IT i eUpravu je u svom uvodnom obraćanju ukazao na izuzetne rezultate koje je Srbija postigla u transformaciji elektronske uprave. Imamo preko 240 miliona razmenjenih elektronskih dokumenata između različitih državnih organa. To je najbolji dokaz da je Kancelarija za eUpravu postigla svoj cilj i da je u službi građana Srbiji.

- Naš zadatak je da u narednom periodu usluge eUprave budu što jednostavnije.

Veoma je bitno, istakao je on, što je Vlada formirala Savet za veštačku inteligenciju koji radi na zadacima primene ove tehnologije u svakodnevnom životu. Cilj ovog saveta je da u sto većoj meri podstakne korišćenje i primenu veštačke intelgencije u svim sferama našeg života.

Jovan Milić, posebni savetnik ministra u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, govorio je o digitalnoj transformaciji navodeći da je ona “pokretač promena načina na koji živimo, radimo ali i komuniciramo“. Milić je rekao da je „tehnologija najsnažnija poluga za unapređenje svake industrije i društva“.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading