KUMOVIMA MALO PARA PA MORAJU DA UNIŠTAVAJU ŠUMU: Građani besni na bahatu gradnju na Dedinju

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

14.10.2024

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Andrej Jovanović i Bojan Milovanović zidaju luksuzni kompleks i zbog toga planiraju seču drveća

KUMOVIMA MALO PARA PA MORAJU DA UNIŠTAVAJU ŠUMU: Građani besni na bahatu gradnju na Dedinju

Foto: ST/Dragan Kadić, Privatna arhiva, urbo integra

Kumovi Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, koji ulaze u posao zidanja luksuznog kompleksa na Dedinju preko firme "Princess park", već su uspeli da okrenu ceo komšiluk protiv sebe! Naime, za potrebe gradnje 12 porodičnih vila, površine čak 14.600 kvadrata, biće porušena čuvena vila "Crnogorka", koju su kupili 2018, a drveće na obodu Hajd parka posečeno, što je probudilo revolt kod starosedelaca.

SRAMOTA

- Čuli smo da je planirana seča drveća u delu parka, na samom obodu, prema ulici gde će te vile s jedne strane imati izlaz. Strašno. Beograd i ovako kuburi sa zelenilom i onda dozvole ovako nešto. Uostalom, na tom placu je bila jedna vila, sada će ih biti 12, znate li kolike će pare da zarade, i to im je malo, nego mora da se seče još i drveće, da uzmu još zemlje. Bruka. Sramota šta im se dopušta - kaže jedan od stanovnika ovog kraja.

Takođe, dodaje, da su investitori svima dobro poznata lica iz sveta biznisa koja su se sad bacila na urbanističke projekte. Podsetimo, pomenuti kompleks se zida na čuvenoj adresi Užička 1, uprkos regulacionom planu za ovaj zaštićeni deo Beograda, pošto se planira da nikne čak 12 vila površine 14.600 kvadrata. Ova informacija je osvanula na društvenim mrežama, a nisu je dosad demantovali ni investitori ni nadležni u gradu Beogradu.

- Urbanistički projekat koji je sada na javnoj prezentaciji je, u stvari, izmena urbanističkog projekta koji je komisija za planove usvojila u aprilu 2023. Tim projektom je parcela površine 1,4 hektara podeljena na devet manjih parcela, što je omogućilo investitoru da zida mnogo veći broj kvadrata od dozvoljenog - objavljeno je na Tviteru.

ZAŠTIĆENO DOBRO

U istoj objavi je navedeno da je regulacionim planom dozvoljeno da objekat zauzima samo 20 odsto površine parcele, a da minimalni procenat zelenih površina od 40 odsto nije ispoštovan:

- Zbog proširenja Krajiške ulice, planiranog urbanističkim projektom, biće posečeno drveće duž Krajiške ulice na parceli koja pripada evidentiranom prirodnom dobru Hajd park. Predviđeno je i proširenje Užičke i Kačaničke ulice, mada se ovo područje nalazi u prostornoj kulturno-istorijskoj celini Dedinje, koja uživa prethodnu zaštitu i za koju je izrada elaborata o zaštiti u toku.

Stvaraju naselje za novu klasu
U jednom od promo-tekstova o ovom projektu najavljuje se čak da će vlasnici pomenutih vila imati privatno šetalište s borovima, ali i da će im ovakav stil omogućiti da se povežu s ljudima istog životnog stila.
- Budući vlasnici vila jedini su koji će moći da koriste šetalište s belim i crnim borovima, a osim u zelenilu "Princess parka", potpuno izolovani od gradske buke, moći će da uživaju i u miru i udobnosti Hajd parka - navodi se u obaveštenju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading