ZAŠTO ĆUTITE O PAPRIKAMA S OTROVOM? "MERKATOR" državi i građanima duguje odgovore!

Autor: B. B. - B. K.

Vesti

28.10.2024

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle šokantnog otkrića našeg lista, od hrvatske firme nismo čuli ni reč o trovanju potrošača u Srbiji

ZAŠTO ĆUTITE O PAPRIKAMA S OTROVOM? "MERKATOR" državi i građanima duguje odgovore!

Foto: Republika, Shutterstock, E-stock

Pre desetak dana Srpski telegraf je ekskluzivno objavio šokantnu informaciju da je hrvatski trgovinski lanac "Merkator S" u Srbiji prodavao paprike šilja uvezene iz Albanije pune otrova. U njima je, naime, otkriveno i do 40 puta više opasnih insekticida i pesticida nego što je dozvoljeno.

Sve smo, crno na belo, potkrepili optužnim predlogom (KP broj predmeta 162/23), koji je podignut protiv same kompanije i troje njenih direktora V. K., J. B. i N. Ć.

OKLEVANJE

Već prvog dana uredno smo poslali pitanja "Merkatoru S", kao i firmi "Enna fruit", koja je, otkako su Hrvati ("Fortenova grupa") postali vlasnici "Merkatora" preuzeli čak 97% nabavke voća i povrća za ovu kompaniju, odnosno njene prodavnice u Srbiji. Posle višednevnog oklevanja, na deo naših pitanja odgovorile su i jedna i druga firma.

Pogađate, u tim odgovorima ni reč nije navedena o tome kako je moguće da su potrošačima u Srbiji prodavali paprike pune otrova.

Dakle, zašto ćutite?

Podsetimo, optužni predlog zbog prodaje robe koja ugrožava zdravlje građana podnet je po zahtevu Prvog osnovnog javnog tužilaštva od 27. marta ove godine. Usmeni javni pretres u Privrednom sudu u Beogradu zakazan je za 13. novembar, pa će se videti da li će se direktori "Merkatora S" odazvati pozivu ili će, poput ćutanja na novinarska pitanja, opstruirati i sudski postupak.

Za šta god da se odluče, neće sakriti činjenicu da je ovo samo vrh ledenog brega u nizu svega što se događa u "Merkatoru", a što ima za cilj, kako smo u nastavcima pisali, da se što više novca ispumpa iz Srbije u Hrvatsku. Između ostalog, kako je saznao naš list, hrvatska firma "Enna fruit" preuzela je oko 97 odsto nabavki voća i povrća za "Merkator", a pre promene vlasničke strukture taj udeo je bio tek 17 odsto. Vlasnik te firme je Pavao Vujnovac, najmoćniji biznismen u Hrvatskoj, koji je bogatstvo sticao poslovima s gasom, voćem i povrćem, transportom. A u poslednje dve godine biznis širi i u Srbiji. Između ostalog, i tako što je kupio 90 odsto "Fortenova grupe", koja je vlasnik "Merkatora".

DUGOVANJE

U međuvremenu, Srpski telegraf objavio je i šta sve "Merkator S" od imovine prodaje ili je već prodao u Srbiji, koliko ljudi planira da otpusti, kolike astronomske bonuse isplaćuje grupici menadžera, na čelu s prvim čovekom "Fortenove" Fabrisom Peruškom, te da se dobavljačima u Srbiji duguje čak 130.000.000 evra, a u Hrvatskoj nula, i tako dalje.

U narednim brojevima objavićemo i kako "Merkator S" uslovljava pojedine srpske kompanije u vezi s korišćenjem njihove logistike, preteći da će ih u suprotnom skloniti sa svojih polica i još mnogo toga.

NASTAVIĆE SE...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading