VUČIĆ SA STALNIM PREDSTAVNIKOM MEKSIKA: Srbija će se suprotstaviti pritiscima, ucenama i besmislenim optužbama

Autor:

Vesti

24.04.2024

21:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukazao sam i na suštinske probleme i štetu koju će glasanje, iznuđeno na ovakav način, ostaviti kada je reč o poverenju i jedinstvu naroda i zemlja u svetu, napisao je Vučić

VUČIĆ SA STALNIM PREDSTAVNIKOM MEKSIKA: Srbija će se suprotstaviti pritiscima, ucenama i besmislenim optužbama

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Njujorku sa stalnim predstavnikom Sjedinjenih Meksičkih Država pri UN Hektorom Vaskonselosom.

 

 

- Predstavnika Sjedinjenih Meksičkih Država pri UN sam informisao o činjenicama i poziciji Srbije povodom nametanja nacrta rezolucije o Srebrenici na dnevni red Generalne skupštine UN, kao i o nesagledivim posledicama kršenja procedura, ali i osnovnih postulata na kojima se zasnivaju @unitednations.

- Ukazao sam i na suštinske probleme i štetu koju će glasanje, iznuđeno na ovakav način, ostaviti kada je reč o poverenju i jedinstvu naroda i zemlja u svetu, a na prvom mestu na stabilnost i suživot ljudi na Zapadnom Balkanu.

- Ponovio sam da će Srbija iskoristiti svako političko i diplomatsko sredstvo, kao i svoj ugled u UN, kako bi se suprotstavila ovakvim pritiscima, ucenama i besmislenim optužbama i sačuvala svoj obraz, ali i kredibilitet UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je večeras podsekretarki UN i specijalnoj savetnici za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu preneo zabrinutost da bi usvajanjem rezolucije "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici" moglo da dovede do daljih sukoba u budućnosti.

Na Instagram nalogu buducnostsrbijeav, Vučić je rekao da je sa sagovornicom imao otvoren razgovor o opasnom i ozbiljnom revizionizmu načela koja su ugrađena u same temelje Ujedinjenih nacija.

- Naglasio sam da bi usvajanjem rezolucije 'Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici' došlo do relativizacije samog pojma genocida, kao najstrašnijeg vida planskog i sistematskog zatiranja naroda i etničkih grupa, čemu je čovečanstvo, nažalost, svedočilo nekoliko puta u novijoj istoriji - rekao je Vučić.

On je izrazio zabrinutost da bi usvajanje te rezolucije moglo da dovede do daljih sukoba u budućnosti i ukazao na potrebu da se svi zajedno, pod okriljem Ujedinjenih nacija, založimo da pravda bude zadovoljena na način koji promoviše mir i pomirenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
Jelena

24.04.2024 22:02

Predsednik Vučić će naći rešenje.

4rq

24.04.2024 22:04

Srbija nikada nije trpela ucene nece ni sada ma ko to vrsio

Ana

24.04.2024 22:04

Srbija će se boriti, jer predaja nije opcija.

Andjelka

24.04.2024 22:05

Srbija se uvek odupirala pritiscima , koliko god situacija bila teška