U SRPSKOM NARODNOM POZORIŠTU U NOVOM SADU ODRŽANA SVEČANOST POVODOM DANA SVS: Hrabri vatrogasci-spasioci su stub sigurnosti

Autor:

Vesti

19.09.2024

21:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je da Grad Novi Sad od 2013. godine, pruža podršku u jačanju kapaciteta novosadskih vatrogasaca.

U SRPSKOM NARODNOM POZORIŠTU U NOVOM SADU ODRŽANA SVEČANOST POVODOM DANA SVS: Hrabri vatrogasci-spasioci su stub sigurnosti

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je večeras na svečanosti održanoj u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu povodom obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije i decenije i po od njegovog osnivanja, da su pripadnici ovog sektora svojom hrabrošću i efikasnošću, kao i brzim reagovanjem u vanrednim situacijama stub sigurnosti države i oslonac njenim građanima.

Prema rečima ministra, Sektor za vanredne situacije čiji je osnivanje podržao po predlogu Predraga Marića, prvog načelnika Sektora, opravdao je poverenje svog nastanka 2009. godine i postao oslonac građanima i državi u vanrednim situacijama, što dokazuje 31.201 spaseni život.

- Formiranje Sektora je od vitalnog značaja za Srbiju. Nema boljeg sektora ili službe u regionu nego što je naša - poručio je ministar i dodao da je pre 15 godina bila dobra odluka da se Sektor formira u okviru MUP-a zbog neophodne logističke podrške drugih jedinica u policiji, poput Helikopterske jedinice.

Od nastanka Sektora koji je, kako je izjavio, postao simbol hrabrosti, stručnosti i solidarnosti, njegovi pripadnici suočavali su se sa brojnim izazovima, od poplava i požara do pandemije.  

- Vaša sposobnost da se brzo mobilišete, organizujete i reagujete u vanrednim okolnostima izazvanim prirodnim nepogodama, tokom hemijskih akcidenata ili drugih nesreća, predstavlja stub sigurnosti naše zemlje. I ne samo naše. Daleko van granica naše zemlje iskazujete svoju hrabrost, humanost i znanje. Vaša sposobnost da se organizujete, da radite kao tim, i da pružite pomoć svima kojima je najpotrebnija, je nešto što svi duboko cenimo - poručio je ministar i dodao je Sektor zahvaljujući svojim pripadnicima, postao uzor drugim institucijama ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Kako je istakao, učestale prirodne katastrofe izazvane klimatskim promenama zahtevaju brzinu i efikasnost zbog čega je neophodno jačanje kapaciteta i rad na prevenciji kako bi u svakoj vanrednoj situaciji bili spremni, kao i da će se Ministarstvo unutrašnjih poslova maksimalno zalagati za najbolje uslova rada i profesionalni status pripadnika Sektora.

- Naš cilj mora biti ne samo da reagujemo, već i da sprečimo. Važno je da radimo na edukaciji, prevenciji i jačanju kapaciteta. Značajna je uloga svakog pojedinca, bilo da je profesionalac u sektoru vanrednih situacija, volonter ili običan građanin. Svaka podrška je neprocenjiva - rekao je Dačić naglasivši važnu ulogu dobrovoljnih vatrogasnih društava u sistemu zaštite i spasavanja, posebno u kontekstu vanrednih situacija, koji aktivnim učešćem pomažu profesionalnim pripadnicima Sektora za vanredne situacije. Kako je poručio, u narednim godinama će se zalagati za sistemsko rešavanje položaja pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava.

V.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da su najvažniji resurs Sektora njegovi pripadnici koji poseduju najlepše ljudske osobine, veliki patriotizam koji pokazuju svakodnevno. Kako je istakao, ponosan je na to što građani Srbije zbog kojih Sektor postoji, daju izuzetne ocene radu njegovih pripadnika.  

- Ne samo što rizikuju svoje živote svaki dan, već ako se vratimo unazad samo desetak dana kada smo u Republici Srbiji imali neverovatan toplotni talas, 9.000 požara više nego prošle godine, na temperaturama koje su trajale nedeljama i mesecima na preko 40 stepeni, naši vatrogasci-spasioci su davali sve od sebe i bili na granici fizičke izdržljivosti da bi se borili da ugase svaki požar, zaštite svaki život, naselja, šume - rekao je Čaušić i istakao je da je u ovim akcijama povređeno 36 pripadnika Sektora za vanredne situacije. On je ukazao i na značaj saradnje i podrške koje vatrogascima- spasiocima pružaju i drugi pripadnici MUP, kao i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava koje, kako je rekao, SVS smatra svojim saborcima.

Čaušić je zahvalio ministru Dačiću na podršci u jačanju kapaciteta Sektora i unapređenju materijalnog statusa vatrogasaca-spasilaca.

- Hvala mu i zbog jedne činjenice, kada se formirala Jedinstvena služba zaštite i spasavanja pre 15 godina, bilo je raznih ideja gde ona treba da bude i kakva treba da bude. Našem pokojnom Predragu Mariću, velikom čoveku, velikom vizionaru, tadašnjem pomoćniku ministra, načelniku SVS, ključnu podršku da Sektor izgleda upravo ovako je dao ministar Ivica Dačić i zato mi sada možemo da se ponosimo našom službom. Da su neke druge ideje usvojene pitanje da li bismo slavili 15 godina i da li bismo bili služba koja stoji rame uz rame sa najboljima - istakao je Čaušić i dodao da će uz dalju podršku države pripadnici ovog sektora nastaviti da streme ka svom idealu, a to je da Sektor postane jedna od najefikasnijih službi za vanredne situacije u Evropi.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je da Grad Novi Sad od 2013. godine, pruža podršku u jačanju kapaciteta novosadskih vatrogasaca. Kako je rekao, danas je otvorena Vatrogasno-spasilačka jedinica u Futogu, a u planu je i otvaranje vatrogasne stanice u Sremskoj Kamenici. Gradonačelnik je posebno istakao značaj formiranja Regionalnog centra za vanredne situacije sa sedištem u Novom Sadu.

Na svečanosti povodom obeležavanja Dana SVS, u znak zahvalnosti za podršku Sektoru premijeru Srbije Milošu Vučeviću uručena je ikona Belog anđela koju je primio njegov izaslanik dr Nikola Banjac, dok je ministru Dačiću uručena posebna plaketa za podršku, opremanje i jačanje Sektora za vanredne situacije. Zlatna plaketa za doprinos u opremanju i jačanju Sektora uručena je gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću. 

Zlatne plakete Sektora za vanredne situacije dobili su i Nikola Matović, vođa Vatrogasno-spasilačke grupe u Vatrogasno-spasilačkom bataljonu Čačak i Dragan Miković, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd za ispoljenu hrabrost, humanost i samopožrtvovanje u zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od elementarnih i drugih nesreća.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading