SADA DEFINITIVNO IDEMO NA MARS! Bivši predsednik Srbije postao direktor kineske svemirske kompanije

Autor:

Vesti

03.10.2024

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo još patrijarh nije bio...

SADA DEFINITIVNO IDEMO NA MARS! Bivši predsednik Srbije postao direktor kineske svemirske kompanije

Foto: Shutterstock, Printscreen

USPACE Technology Group, kineski dobavljač usluga za svemirsku tehnologiju i zemaljske aplikacije, najavio je promene u upravnom odboru, a jedna je posebno zanimljiva - bivši predsednik Srbije Boris Tadić od juče je nezavisni neizvršni direktor ove kompanije sa sedištem u Hong Kongu.

USPACE je saopštio da Boris Tadić, kao i novoimenovani izvršni direktor i predsednik Upravnog odbora Grupacije, Ben Amor (generalni direktor Arapske organizacije za informacione i komunikacione tehnologije), kao izvršni direktor i predsednik odbora., poseduju veliko iskustvo i stručnost u sektoru vazduhoplovstva.

- Očekuje se da će njihova globalna vizija i široka mreža kontakata značajno poboljšati međunarodnu konkurentnost Grupe, olakšati širenje njene globalne mreže saradnje i omogućiti joj da bolje iskoristi razvojne mogućnosti na globalnom tržištu vazduhoplovstva - stoji u objavi kompanije.

Dodaje se da je Tadić 2009. godine dobio počasni doktorat na Hrišćanskom univerzitetu Dimitrie Cantemir (u Bukureštu). Od 2004. do 2012. godine je bio predsednik Srbije, a pre toga ministar odbrane Srbije i Crne Gore od 2003. do 2004. godine i ministar telekomunikacija Srbije i Crne Gore od 2000. do 2003. godine.

Inače, posao nezavisnog neizvršnog direktora podrazumevao bi poziciju sličnu nezavinom savetniku - on razmatra poslovne performanse kompanije i nudi strateške smernice i podršku izvršnom timu, ali generalno ne učestvuje u svakodnevnom vođenju organizacije.

Ovo nije Tadićev prvi angažman u Kini. Kako je sam najavio na mreži X, letos je prihvatio poziv da bude profesor na Katedri za Pojas i put na pekinškom Beijing Normal univerzitetu.
- Čast mi je i privilegija da svoje znanje i iskustvo na ovom studijskom programu podelim sa budućim diplomatama iz zemalja širom sveta - napisao je tada Tadić.

On je pojasnio da se neće preseliti u Kinu, već će "držati predavanja kao što ih drži i svih prethodnih godina ne samo u Kini, već i u drugim zemljama".

Da li ovaj najnoviji angažman predsednika i osnivača opozicione Socijaldemokratske stranke znači da je definitivno odustao od politike, ostaje da se vidi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading