ERDOGAN I VUČIĆ NA BIZNIS FORUMU! Vučić: "Rad je ono što će nas izvući, saradnja sa Turskom sa nas od ključnog značaja"!

Autor:

Vesti

11.10.2024

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Forum je okupio predstavnike kompanija iz sektora saobraćaja i infrastrukture, energetike, turizma, finansija, tekstilne industrije.

ERDOGAN I VUČIĆ NA BIZNIS FORUMU! Vučić: "Rad je ono što će nas izvući, saradnja sa Turskom sa nas od ključnog značaja"!

Foto: Printscreen/Pink

Poslovni forum Srbija-Turska počeo je danas u Beogradu u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana. Forum je okupio predstavnike kompanija iz sektora saobraćaja i infrastrukture, energetike, turizma, finansija, tekstilne industrije.

Obraćanje Vučića

Republika

Foto: Printscreen/Pink

Aleksandar Vučić

 

- Hvala Erdoganu na lepim rečima o našoj zemlji, jer kada to on kaže u Turskoj, onda to i poslovni ljudi dobro razumeju. Dobrodošli ste ovde i osećajte se kao kod kuće. Nije u pitanju samo bezbednost, već rekao bih i poštovanje i zahvalnost što zapošljavate naše ljude i deo dohotka ostavljate našoj zemlji. Imamo trend rasta u trgovisnkoj razmeni, ali i značajnih ulaganja turskih kompanija u srpsku privredu - istakao je Vučić i najavio nove infrastrukturne projekte.

- Za svega mesec dana otvaramo prugu NS-Subotica, bićemo povezani sa Budimpeštom, Niš-Dimitrovgrad već gradimo što znači da ćemo moći brže do Istanbula za nekoliko sati od Beograda ili nIša ili drugih gradova na jugu Srbije. Radili smo na novim bronim avio linijama i tek ćemo da radimo. Želim da vas posetim da svi mi živimo da nam dan prođe i nemamo vremena da se setimo šta smo u međuvremenu postigli, ali vas molim da se prisetite kako je to izgledalo pre 40 godina, jer ja danas kad tamo odem to nije ista zemlja. Turska je danas jedna od najuspešnijih zemalja. Plašim se da malo ko hhoće to da prizna, uvek je neka ljutnja, malo ko vidi koliki je progres napravljen. A on je napravljen zahvaljujući ovom čiveku. Kada to pogledam znam šta je nama da činimo da bi napredovali tom brzinom

- Rad je ono što će nas izvući. Postigli smo uspehe, ne male ali uvek će ih manje priznavati dok ste na vlasti, ali imamo još mnogo snova. I mnoge od njih možemo ostvariti samo uz pomoć Turske. 

- Saradnja su Turskom je za nas od ključnog značaja. Mi smo videli da sami svojim trudom i u saradnji možemo svoju zemlju da podignemo. Danas je predsednik Erdogan obećao saradnju i u namenskoj industriji ali i značajno prisustvo na EXPO 2027. 

 

Obraćanje Erdogana 

Republika

Foto: Printscreen/Tanjug

Redžep Tajip Erdogan

 

Predsednik Turske je na početku poželeo dobrodošlicu svima i izrazio veliko zadovoljstvo što ponovo boravi u Srbiji. Potom se iskreno zahavalio predsedniku Vučiću na velikodušnom prijemu, te narodu Srbije na svemu što su pružili njemu i njegovoj delegaciji.

- Zahvaljujem Vučiću na iskrenom interesovanju. Podvukao sam da se potrebu da se ojača dijalog po pitanju odbrane. To je primarni cilj Turske. Green deal koji radimo u Evropi su samo neke od oblasti na kojima ćemo blisko sarađivati. Imamo i blizak oblik saradnje po pitanju turizma. Dalji razvoj sektora turizma značajno doprinosi privredama i vezama među građanima. Do kraja godine doći će 340.000 turista u Tursku, što je veće od prethodnih godina, takođe sve veći broj turskih državljana dolazi u Srbiju - saopštio je Erdogan na početku.

Erdogan je istakao da je privredna i politička saradnja glavni pokretač odnosa između Srbije i Turske.

- Dve godine zarednom smo imali preko 2 milijarde dolara razmene u spoljnoj trgovini i to pokazuje koliko smo u uzlaznoj putanji u razmeni dveju zemalja.. Puno napora ulažemo da nastavimo u toj putanji, i želim reći da su naše firme i investicije takve da stvaraju nove prilike u Srbiji - dodao je Erdogan.

Predsednik Turkse kaže da 842 turkse firme posluju u Srbiji i preko 20 fabrika, a potom se zahvalio Vučiću na iskrenom ineteresovanju za turkse poslovne ljude, jer su njegova vrata uvek otovrena za predstavike Turske.

- Verujem u njegovu podršku i da će se ona nastaviti. Danas smo imali vrlo sadržajne razgovore i pričali smo o svim naporima kojima možemo doprineti napretku... Moramo još više iksoristiti mogućnosti pred nama posebno u industriji odbrane. Možemo napraviti zajedničke korake za dobrobit naših zemalja. Podvukao sam potrebu da se ojača dijalog između naših zemalja, a po pitanju odbrane.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading