BIA SEČE PIPKE SOA, A ONI OPET NIČU: Hrvatska obaveštajna služba decenijama radi na podrivanju bezbednosnog i političkog sistema Srbije!

Autor:

Vesti

26.10.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo špijuna uhapšeno i proterano od 2000, ali hrvatski obaveštajci svakodnevno rade na vrbovanju novih

BIA SEČE PIPKE SOA, A ONI OPET NIČU: Hrvatska obaveštajna služba decenijama radi na podrivanju bezbednosnog i političkog sistema Srbije!

Foto: Shutterstock, Printscreen, Telegraf/BJovanović

Hrvatski špijuni vršljaju Srbijom decenijama. Hapšenje nekog od njih procuri do javnosti, ali je, kako kažu stručnjaci za bezbednost, mnogo više ih je uhapšeno ili proterano, ali operativci iz Hrvatske ne miruju i iz dana u dan rade na vrbovanju novih saradnika iz svih oblasti. Neki to rade što su ucenjeni, drugi za pare.

Sigurnosno-obaveštajnu agenciju (SOA) zanima sve, od vojnih tajni pa do raskalašnog privatnog života pojedinih političara, koji tako postanu laka meta za vrbovanje.

PRAVE SE LUDI

Ministar policije Ivica Dačić tako je u avgustu naveo da je na području Beograda uhapšena osoba zbog sumnje da je špijunirala u korist Hrvatske. Dačić je rekao da je akciju hapšenja izvela Bezbednosno-informativna agencija.

Križari i Stepinac

Verovatno u nekoj od akcija sličnih onoj u Beogradu, iz arhiva u Subotici nestao je deo dokumentacije koja se odnosi na delovanje ustaške organizacije Križari, koja je delovala i posle Drugog svetskog rata na području tog grada. Ovo je posebno bitno u svetlu pokušaja da bude proglašen za sveca kardinal Alojzije Stepinac jer je nestala upravo dokumentacija o njegovoj povezanosti s Križarima.

- Policija je samo davala logističku podršku - rekao je Dačić.

Mediji su nezvanično preneli da je ta akcija BIA rezultat višemesečnog operativnog rada i nastavak suzbijanja špijunskog i destruktivno-subverzivnog delovanja hrvatske obaveštajno-bezbednosne službe SOA.

Mladićevi oficiri na meti

Za SOA su posebno interesantni bivši pripadnici bezbednosnih struktura JNA, koji su početkom devedesetih bili na službi u Kninskom korpusu. Njih pokušavaju na svaki način na vrbuju, ne samo zato što je Knin bio centar srpske pobune u Hrvatskoj već i zbog toga što je na čelu Kninskog korpusa JNA u trenutku izbijanja sukoba bio Ratko Mladić.

Svaki od pripadnika bezbednosnih struktura i specijalnih jedinica policije i Vojske RSK ili Kninskog korpusa stoga je posebno na ceni, pa se u njihovom pridobijanju ne štedi ni u novcu ni u drugim pogodnostima.

I kako je to običaj u špijunskim aferama, s druge strane nije stigla potvrda.

- Nemamo nikakvih saznanja o navedenoj temi niti da se takav događaj uistinu dogodio - rekli su u hrvatskom ministarstvu.

Prema zvaničnim informacijama, u Srbiji je od 2000. uhapšeno šest hrvatskih špijuna, uključujući i poslednjeg čije ime nije objavljeno.

Naravno, to je samo vrh ledenog brega koji je stigao do šire javnosti, dok su operativna delovanja službi ispod površine mnogo veća.

Vrbovanje "Delija" iz Vukovara

Kako piše u tajnom izveštaju, pripadnici bezbednosnih struktura iz Vukovara kontinuirano pritiskaju i vrbuju vođe navijačke grupe "Delije" (Zvezdini navijači) na tom području. Oni ih zastrašuju da bi ih privoleli na saradnju, a zabeleženi su čak i slučajevi da ih nezakonito presreću prilikom njihovih boravaka u Srbiji.

Da Hrvatska sistematski špijunira Srbiju postalo je jasno kada je prvi sekretar hrvatske ambasade Hrvoje Šnajder proteran pod optužbama da se bavi špijunažom i vrbovanjem za hrvatsku službu.

- Hrvatska obaveštajna služba nije tako velika i jaka kako se nama čini, ali je problem što su njeni kompletni kapaciteti usmereni protiv Srba i Srbije - upozorio je svojevremeno bivši oficir KOS Ljuban Karan.

Republika

Foto: Public printscreen

Ljuban Karan

UNIŠTAVANJE ARHIVA

SOA je u Beogradu u nekoliko navrata pokušavala da ukrade ili uništi arhivsku građu koja se čuva u muzejima, a odnosi se na zločine nad srpskim stanovništvom. Ovo otkrivaju izveštaji jedne prijateljske službe.

Za to je hrvatska služba angažovala kriminalca P. R. iz Sremske Mitrovice, koji je trebalo da oformi grupu i izvede jednu ili više takvih akcija u glavnom gradu. Srpske službe, međutim, osujetile su ovaj plan. Kako se vidi iz tajnog izveštaja, P. R. se o zadatku dogovarao s hrvatskim bezbednosnim strukturama preko tamošnjeg privrednika F. R. iz Ivanić Grada, nedaleko od Zagreba.

Preko Koraća izazvali haos na večitom derbiju

Hrvatska služba u Srbiji blisko sarađuje s pojedinim vođama navijačkih grupa koje često i finansijski podržava.

- Tokom prethodnog perioda u više navrata je evidentirano učešće pripadnika hrvatskih ekstremističkih struktura u organizaciji i izazivanju incidenata na sportskim i političkim skupovima, s ciljem stvaranja negativne slike o dešavanjima u Srbiji. U sklopu navedenog, SOA intenzivno nastupa i prema desničarskim organizacijama u Srbiji, čije aktivnosti osmišljava i finansira, nakon čega zvanični Zagreb povodom njih optužuje Srbiju kao njihovog zaštitnika - otkriva prijateljska služba u svom izveštaju.

Poseban deo izveštaja odnosi se na incidente koje hrvatska služba organizuje preko saradnika u navijačkim strukturama. Kako se objašnjava, takvi događaji, posebno na masovno posećenim utakmicama, ne samo da mogu da destabilizuju društvenu i političku situaciju u Srbiji već se uz vešto medijsko plasiranje može ocrniti naša zemlja u regionu i šire.

- Najveći ovakav događaj bio je kad je hrvatska služba 2017. na fudbalskom derbiju Partizan - Crvena zvezda inicirala nerede na tribinama. Tom prilikom je uhapšena grupa navijača iz Splita, koja je učestvovala u tuči dve frakcije navijača FK Partizan, pošto ih je prethodno, po nalogu SOA, angažovao visokopozicionirani "škaljarac" Filip Korać - navodi se u izveštaju i dodaje da je isti scenario primenjen na još nekim sportskim događajima, i to ne samo u Beogradu, ali bez mnogo uspeha jer su pravovremeno reagovale srpske službe.

- Ova osoba iz Sremske Mitrovice bliska kriminogenim strukturama trebalo je da za visoku novčanu naknadu ukrade arhivsku građu koja se odnosi na genocid nad Srbima u Jasenovcu. Prilikom dogovora F. R. je svom saradniku preneo i nalog da, ukoliko ne uspe da ukrade i odnese dokumentaciju, odnosno ukoliko je ona preobimna, podmetne veliki požar kako bi dokumentacija bila uništena u plamenu - stoji u ruskom izveštaju.

Kako se još navodi, to bi ostavilo prostor za slobodnu interpretaciju i relativizaciju zločina koji su u zloglasnom logoru činili Hrvati, što i jeste jedan od ciljeva delovanja SOA u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading