KURTI U 21. VEKU PROPAGIRA HITLEROVU IDEOLOGIJU! Usred Kosovske Mitrovice zasijale boje TREĆEG RAJHA

Autor:

Vesti

28.10.2024

07:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je nedopustivo, međunarodna zajednica mora da reaguje

KURTI U 21. VEKU PROPAGIRA HITLEROVU IDEOLOGIJU! Usred Kosovske Mitrovice zasijale boje TREĆEG RAJHA

Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić osudio je osvetljivanje kuće albanskog saradnika nacističke Nemačke Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice kao ''skandalozan istorijski revizionizam'' premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

- Nedavno obnovljena kuća nacističkog saradnika i zločinca Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice osvetljena je, kako i dolikuje, u boji zastave Trećeg Rajha. Glorifikacija nacističkih kolaboracionista i saizvršilaca ne sme biti društveno prihvatljiva nigde, pa ni na Kosovu i Metohiji. Oštro osuđujem skandalozan istorijski revizionizam vlade Albina Kurtija koja je ovo omogućila i organizovala - napisao je Đurić na svom nalogu na mrži Iks.

Obnova kuće Džafera Deve završena je prošlog meseca, a iz privremenih prištinskih institucija saopšteno je da je reč o kulturnom nasleđu koje zaslužuje očuvanje zbog svog arhitektonskog značaja, "kao prvi objekat izgrađen u modernom zapadnoevropskom stilu u Mitrovici".

Džafer Deva bio je predsednik opštine Kosovska Mitrovica za vreme nacističke okupacije kraljevine Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, i smatra se jednim od fašističkih kolaboracionista.

Jedan je od osnivača 21. SS divizije Skenderbeg, poznate po učešću u Holokaustu nad Jevrejima na teritoriji AP Kosova i Metohije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading