DRAGAŠ: Vučić usamljen, iako zagovara jedino realno rešenje

Autor: Republika

Vesti

26.05.2019

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Verifikacija faktičkog stanja na Kosovu, o kojem već duže govori i Timoti Les, apsolutno je jedini realni koncept koji se nalazi pred Srbijom i kosovskim Albancima, ali i pred međunarodnim faktorima, koji bi morali da prihvate i garantuju ishod dugogodišnjih pregovora", ističe direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

RepublikaFoto: youtube.com/RTV Pink Official
Orhan Dragaš

On navodi da se razgraničenje Srba i Albanaca na Kosovu bazira se na kompromisu dve strane.

- To nije rešenje nametnuto spolja, kakva su bila sva dosadašnja, i u tome je najveća snaga ovakvog rešenja, koje garantuje dugotrajan mir i stabilnost - ističe Dragaš i dodaje da je ovo za Srbiju daleko od idealnog rešenja, ali da pruža maksimum koji je u ovom momentu moguće postići.

- To je ono za šta se bori predsednik Vučić, čija je pozicija i u Srbiji i u međunarodnim okvirima zbog toga veoma teška. S jedne strane, domaća javnost, a naročito opozicione partije, Srpska pravoslavna crkva i neki uticajni intelektualci odbijaju rešenje o razgraničenju i traže nemoguće jer ne učestvuju u pregovaračkom procesu i ne osećaju nikakvu odgovornost za rešenje kosovskog pitanja, čekajući da neko drugi to uradi umesto njih - navodi direktor Međunarodnog instituta za bezbednost.

Objašnjava i da, sa druge strane, najuticajnije zemlje Zapada, a pre svega Nemačka, i same ne doprinose postizanju kompromisa tako što insistiraju na nepromenjivosti granica Kosova.

- Predsednik Vučić je, dakle, u izuzetno teškoj poziciji, stešnjen između dela domaće javnosti i jakih međunarodnih faktora, da isposluje istorijski kompromis sa Albancima i da na taj način stavi tačku na najteži i najkomplikovaniji konflikt na Balkanu. Uveren sam, ipak, da neće odustati od te borbe, jer se čvrsto zalaže za jedino realno i pragmatično rešenje, koje će Srbiju ostaviti čistog obraza, uprkos nizu katastrofalnih poteza koje su ranije vlasti decenijama činile u vezi sa Kosovom - poručuje Orhan Dragaš.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Bata Kole

26.05.2019 15:03

Vučić sjajno štiti interese Srbije i Kosova.

Marija

26.05.2019 15:03

Ideja nikad ne umire, samo ceka svoj pogodan trenutak!

Vanja

26.05.2019 15:08

Treba poslušati predsednika Vučića!

hana

26.05.2019 15:14

Predsednik se lavovski bori.