IRANSKI NOŽ U LEĐA PUTINU! Najveći šok za šefa Kremlja od početka rata u Ukrajini!

Autor:

Vesti

25.09.2024

21:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Irana želi ukidanje zapadnih sankcija po cenu raskida starog savezništva

IRANSKI NOŽ U LEĐA PUTINU! Najveći šok za šefa Kremlja od početka rata u Ukrajini!

Foto: Tanjug/AP, AP/Vahid Salemi,

Iran, dosad jedan od najvernijih saveznika Kremlja, priredio je Vladimiru Putinu najveći šok od početka rata u Ukrajini. Novi predsednik Masud Pezeškijan je na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku osudio agresiju na Ukrajinu i saopštio da neće slati projektile Rusiji.

POTPUNI ZAOKRET

- Iran se protivi ratu i traži da se hitno obustave neprijateljstva u Ukrajini. Podržavamo sve mirovne inicijative i verujemo da su pregovori jedini način da se kriza reši. Nikad nisam snabdevao Rusiju raketama, a šta je bilo pre mog mandata, ne znam - rekao je Pezeškijan.

Ovo je vratolomni zaokret u spoljnoj politici Teherana. Podsetimo, Iran je dan nakon početka rata bio jedna od 32 zemlje koje su odbile da glasaju za rezoluciju kojom se osuđuje invazija i zahteva povlačenje ruske vojske iz Ukrajine. Teheran je i prvi priskočio Putinu u pomoć tako što je slao haubičke granate 152 mm i dronove šehid, a prema tvrdnjama zapadnih službi, i rakete manjeg dometa.

Peskov: Nadamo se nastavku saradnje

Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je da Iran ima pravo na suverenu poziciju.

- Mi ćemo nastaviti da objašnjavamo našim iranskim prijateljima poziciju Rusije i sve što je u vezi s ovim sukobom, te očekujemo da će naša saradnja nastaviti da se širi - rekao je Peskov.

Sve se promenilo nakon pogibije predsednika Ebrahima Raisija u nikad do kraja rasvetljenoj helikopterskoj nesreći. Pezeškijan je izabran 6. jula uz blagoslov vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hamneija, iako je važio za prozapadnog reformatora. On je odmah ponovio da želi normalizaciju odnosa sa Zapadom.

Foto: AP/Vahid Salemi

Iran zaključao arsenal

Podsetimo, 2015. Teheran je pristao na ograničenje svog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje zapadnih sankcija. Međutim, Donald Tramp je tri godine ponovo uveo sankcije koje skupo koštaju iransku privredu. To je sad iskoristio američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je na GS UN izjavio da su neophodni međunarodni napori protiv vojne saradnje Rusije sa Severnom Korejom i Iranom, jer to pomaže Moskvi da nastavi rat u Ukrajini i ugrožava mir u Evropi, Indopacifiku, na Bliskom istoku i širom sveta.

Na kocki i članstvo u BRIKS

Kremlj će svakako na sve načine nastojati da zadrži Teheran u svojoj orbiti. Rusija i Iran pomažu jedno drugom da dođu do sankcione robe, a Moskva je dobro zarađivala na prodaji oružja Teheranu, za koji se nada da će zvanično ući u članstvo BRIKS narednog meseca na samitu u ruskom Kazanju.

Rusija uveliko radi na železničkom i plovnom koridoru rekama i Kaspijskim morem od Sankt Peterburga do iranskih luka u Indijskom okeanu, koji bi omogućio izvoz u još jednu novu članicu BRIKS (političko-ekonomska inicijativa Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike), Saudijsku Arabiju, ali i ceo Indopacifički region. Osim toga, preko Irana bi trebalo da se grade novi gasovodi prema Pakistanu i Indiji, čime bi ruski Gasprom trebalo da nadoknadi gubitak tržišta EU, a Teheran bi bogato zarađivao od tranzita.

BLINKENOVA UCENA

Usledio je sastanak Blinkena i Pezeškijana, koji je potom saopštio da je spreman da radi sa Zapadom na novom nuklearnom sporazumu.

- Iran nikad nije tražio da poseduje nuklearno oružje. Ako postignemo dogovor o našem nuklearnom programu, onda bi mogli da počnemo i pregovore o drugim pitanjima - rekao je Pezeškijan i time ukazao da želi ne samo ukidanje sankcija nego i potpunu normalizaciju odnosa sa Zapadom.

Foto: Tanjug/AP Photo, Pool/Vadim Ghirda

Entoni Blinken

Tramp: Teheran hoće da me ubije

Najviši zvaničnici američke obaveštajne zajednice obavestili su Donalda Trampa da postoji ozbiljna pretnja atentata iz Irana s ciljem da se Amerika destabilizuje i izazove haos, izjavio je njegov portparol Stiven Čeung. Tramp je ozbiljno shvatio ovo upozorenje.

- Iran ugrožava moj život. Američka vojska to nadgleda i čeka. Iran je već preduzeo korake i nije uspeo, ali će pokušati ponovo - poručio je Tramp i zahvalio Kongresu SAD što mu je pojačano obezbeđenje.

VEŠTA IGRA AJATOLAHA ALIJA HAMNEIJA

Eksperti ukazuju da bi ovo mogla da bude i diplomatska igra Irana.

- Pezeškijan je očito stigao u Njujork s ciljem da približi pozicije Irana i Zapada oko nuklearnog programa i smanji pritisak zbog isporuka naoružanja Rusiji, te je možda samo hteo da zadovolji zapadne diplomate. Time bi ostavio otvorena vrata i prema Istoku i prema Zapadu. Tako radi i Redžep Tajip Erdogan, koji je Tursku zadržao u NATO, ali je i predao zahtev za članstvom u BRIKS - rekao je anonimni ruski diplomata.

Analitičari ukazuju i da u Iranu poslednja reč pripada vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hamneiju, koji je iznad predsednika. A on je javno podržao Rusiju.

- Ako NATO vidi otvoren put, onda se on ne zaustavlja. Da Alijansa nije zaustavljena u Ukrajini, rat bi počeo na Krimu - rekao je ajatolah.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading