DA SAM IMAO IZBORA, NE BIH ŽELEO DA SE RODIM KAO MUSTAFA: Ovako je legendarni jugoslovenski glumac govorio o svom ODRASTANJU!

Autor:

Zabava

30.06.2024

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je biografija čuvenog Mustafe Nadarevića!

DA SAM IMAO IZBORA, NE BIH ŽELEO DA SE RODIM KAO MUSTAFA: Ovako je legendarni jugoslovenski glumac govorio o svom ODRASTANJU!

Foto: youtube.com/printscreen

Mustafa Nadarević, mnogima omiljeni glumac bivše Jugoslavije, započeo je svoju glumačku karijeru veoma rano, igrajući ulogu Crvenkapice u školskoj predstavi. Učiteljica ga je odabrala zbog njegovog izgleda i škripavog glasa, što je bio početak njegove ljubavi prema glumi.

Ljubav prema glumi i porodična tragedija

Nakon gubitka oca od tuberkuloze, Nadarević je ostao sa majkom koja ga je hrabro odgajala. Njegova ljubav prema glumi razvijala se tokom srednjoškolskih dana, kada je postao član amaterskog pozorišta "Viktor Car Emin". Nakon studija u Zagrebu, Mustafa se vratio u Bosanski Novi pre nego što se preselio kod bake i dede u Rijeku.

Republika

Foto: Printscreen

Mustafu su obožavali širom bivše Juge

Umetnik koji je pronašao spas u glumi

Mustafa je igrao u brojnim filmovima kao što su „Otac na službenom putu”, „Glembej”, „Ničija zemlja”, i „Praznik u Sarajevu”, što je doprinelo bogatoj karijeri ovog talentovanog glumca. Za njega je gluma bila beg od stvarnosti i način da se izbori sa ličnim tragedijama.

- Tako mi je bilo lakše. To je bekstvo od stvarnosti i bekstvo u lik koji nisam ja, onda manje boli. Dobra gluma je poslednji korak ka šizofreniji. Morate mnogo da date sebi, a sa druge strane, ostanite zdravi u glavi - rekao je on, a u pozorištu je glumio kad mu je umrla majka.

Privatni život i porodična ljubav

Sa tri braka i decom iz svakog od njih, Nadarević je pokazao svoju predanost porodici. Sa suprugom Slavicom Radović, koja je bila talentovana kostimograf i scenograf, proveo je 15 godina pre nego što su se venčali. Njihova ljubavna priča završila se tužno, kada je Slavica preminula posle teške borbe sa malignim tumorom.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

NAdarević je odrastao u mešovitoj porodici

Religijsko iskustvo i filozofija života

Nadarević je podelio svoje iskustvo o religiji, ističući da je agnostik i da ne osuđuje ljude na osnovu njihove vere. Odrastajući sa dve bake koje su bile različitih veroispovesti, on je naučio da ceni različitosti i da odbaci predrasude, ali i da je bio prisiljen da uči o religiji.

- Dok sam bio u poseti toj baki u Bosanskom Novom, ona me je uveče naterala da 'učim', što znači da se molim Bogu, da se klanjam. A ja sam bio umoran kao dete, igrao sam se po ceo dan, trčao sa decom, samo sam čekao da legnem i spavam, a baba nije razumela, mučila me je tada. Verujem, ne mogu bez vere, ali ja sam agnostik, nisam ateista. A moja druga baka me nikada nije terala u crkvu, ali smo kod nje slavili Božić i Uskrs, iako je njen deda, njen muž, bio musliman, sve smo slavili - rekao je tada Nadarević.

- Da sam imao izbora, ne bih želeo da se rodim kao Mustafa. To sam dobio i živeo sam sa tim. Ono što mi se nije dopalo u vaspitanju, odbacio sam, a što mi se dopalo, primenio sam kod ljudi oko sebe. Čitav život živiš, učiš i rasteš, a umireš neobrazovan - zaključio je, prenosi "Story.hr".

Dramski umetnik preminuo je 22. novembra 2020. godine u 77. godini u Zagrebu nakon duge i teške bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading