Novi propisi: Sitni prestupnici robijaće samo kod kuće!

Autor: Natalija REMENJAK

Hronika

12.04.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela odluku prema kojoj će se ubuduće sve kazne zatvora do godinu dana služiti - u kući!

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Novim merama propisano je da se izrečena kazna u trajanju do jedne godine izvršava u prostorijama u kojima osuđeni stanuje, stoji u saopštenju, a advokat Denis Bećirić objašnjava za Srpski telegraf da se ovakve kazne primenjuju na ljude koji prvi put krše zakon.

- Svakome, recimo, može da se desi saobraćajka. Više je u pitanju vaspitna nego kaznena mera jer je osuđeniku pružena šansa da, koliko-toliko, nastavi sa normalnim životom. Na primer, da ne prekida školovanje ukoliko je student - navodi Bećirić i dodaje da kod kućnog zatvora ne postoji negativan efekat koji se javlja kod zatvaranja ljudi, a to su stigmatizacija okoline, razdvajanje od porodice, prekid školovanja, gubitak posla, uticaj drugih zatvorenika i slično.

On navodi da je potrebno dosta vremena kako bi se pokazalo da li je mera kućnog zatvora dobra, ali da je očigledno da ima dosta benefita.

Bećirić: Osuđenik će dobiti šansu da nastavi sa normalnim životom, a država će smanjiti trošak iz budžeta

- Pre svega, smanjiće se broj ljudi koji služe kaznu u zatvoru, koji su ionako preopterećeni, a i koristiće se manje novca iz budžeta države - kaže naš sagovornik.

On dodaje da su mahom svi svesni benefita koje ima kućni zatvor, ali da se neretko dešava da neko, pogotovo mladi, pomisle da će se ovom merom izvući.

RepublikaFoto: MUP Srbije

- Međutim, sledeći put kad počini isto ili slično delo sigurno neće opet služiti kaznu u kući, već mu sledi oštrija kazna - kaže Bećirić.

Prevremeni otpust zbog bolesti i starosti

Vlada Srbije donela je odluku i da se osuđeni koji kaznu izdržavaju u poluotvorenom ili otvorenom odeljenju mogu uputiti na rad izvan ovih ustanova. Njihovo radno angažovanje doprineće lakšem i efikasnijem uključenju u društvo nakon izdržane zatvorske kazne. Izmenom zakona predviđen je i prevremeni otpust kada se dalje izvršenje kazne smatra nehumanim - u slučaju teške bolesti, invaliditeta ili starosti, stoji u saopštenju.

Neka od krivičnih dela koje obuhvata kućni zatvor

  • krivična dela iz oblasti saobraćaja
  • posedovanje manje količine narkotika
  • učestvovanje u tuči
  • sitne krađe
  • zloupotreba službenog položaja
  • ometanje službenog lica u vršenju dužnosti
  • zlostavljanje i mučenje životinja
  • nasilje u porodici
  • izazivanje panike i nereda
  • nedozvoljene polne radnje

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading