GRADIO BEZ DOZVOLE NAKON REŠENJA O OBUSTAVI RADOVA: Dogradio hotel u Surčinu!

Autor:

Hronika

29.03.2024

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Okrivljeni je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela koje mu je stavljeno na teret.

GRADIO BEZ DOZVOLE NAKON REŠENJA O OBUSTAVI RADOVA: Dogradio hotel u Surčinu!

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Policija na terenu

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv S.Ć. (rođen 1949. godine) zbog krivičnog dela Građenje bez građevinske dozvole iz člana 219a stav 3. u vezi stava 2. Krivičnog zakonika za koje je opravdano sumnjiv da ga je izvršio tokom 2023. godine do dana 15.10.2023. godine, u Surčinu, gde je u svojstvu investitora gradio objekat bez građevinske dozvole i nakon izdatog rešenja o obustavi radova nastavio započetu gradnju.

Okrivljeni je dogradio postojeći ugostiteljski objekat – hotel, spratnosti II+2 iznad drugog sprata, nakon čega je izveo konstrukciju trećeg sprata i započeo zidanje četvrtog sprata, a nakon izvršenog zatvaranja gradilišta po rešenju građevinskog inspektora okrivljeni je nastavio sa radovima nadogradnje hotela i završio konstruktivne zidove u nivou četvrtog i petog sprata i uzidao ogradu krovne terase.

Okrivljeni je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela koje mu je stavljeno na teret, a Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je predložilo Trećem osnovnom sudu u Beogradu da okrivljenog oglasi krivim i osudi ga na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine, kao i da mu izrekne novčanu kaznu u iznosu od 5.000.000,00 dinara.

Da podsetimo, krivično delo građenja bez građevinske dozvole reguliše član 219a Krivičnog zakona. Naime, „divlja gradnja” predstavlja krivično delo, koje karakteriše građenje novih ili izvođenje radova na rekonstrukciji postojećih objekata i to bez građevinske dozvole. Izvršilac osnovnog oblika ovog krivičnog dela, za koje je predviđena kazna zatvora od tri meseca do tri godine i novčana kazna, može biti izvođač radova i odgovorno lice u pravnom licu koje je izvođač radova.

U slučaju da krivično delo izvrši investitor ili odgovorno lice u pravnom licu koje je investitor objekta, zakon predviđa kaznu zatvora od šest meseci do pet godina i novčanu kaznu.

Teži oblik ovog krivičnog dela postoji kada pomenuta lica, nakon donošenja rešenja o obustavi radova, nastave započetu gradnju, za šta je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina i novčana kazna.

Naravno, kao i u drugim slučajevima, kada je predviđena zakonska kazna, to ne znači da ćete zaista i morati u zatvor, naročito ako ste neosuđivani, jer postoje krivične sankcije poput uslovne osude i dr. Nekad je poželjno sklopiti i sporazum o priznaju krivičnog dela, a nekad je bolje braniti se na sudu. Svaki slučaj je za sebe i ne može se generalizovati.

Poslednji stav, stav 4 ovog krivičnog dela, navodi da lice koje je kao odgovorni projektant, odnosno vršilac tehničke kontrole, suprotno propisima potpisalo konačan izveštaj o izvršenoj kontroli, kojim se konstatuje da na glavni projekat nema primedbi ili suprotno propisima stavilo pečat na glavni projekat da se projekat prihvata, ili suprotno propisima dalo izjavu kojom potvrđuje da je glavni projekat urađen u skladu sa lokacijskom dozvolom, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

Krivično delo iz čl. 281 KZ, koje je srodno ovom krivičnom delu, jeste Nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova. Tako lice odgovorno za projektovanje, rukovođenje ili izvođenje gradnje ili građevinskih radova, koje pri izvođenju tih radova ne postupi po propisima ili opštepriznatim tehničkim pravilima i time izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima, kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.

ABOUT THE AUTHOR

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading