NOVI PROBLEMI ZA TESLU: Ford ulaže mnogo novca u proizvođača električnih vozila Rivijan

Autor: b92.net

Razonoda

26.04.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki auto-gigant baziraće svoju novu generaciju električnih vozila na mehaničkoj platformi koju je razvila kompanija Rivian, objavljeno je na zajedničkoj konferenciji za medije ta dva partnera.

RepublikaFoto: Ford Media
Potvrđeno je da će Ford upravljati proizvodnjom Rivijana

Ford je saopštio da će nova vozila na struju razvijati uporedo da već najavljenim postojećim projektima električnih modela, kao što su električni krosover inspirisan Mustangom i elektrifikovani pikap F-150.

Potvrđeno je i da će Rivijan platformu izrađivati u svom pogonu u Ilinoisu, ali će Ford upravljati proizvodnjom. Za sada nije poznato gde će se sklapati finalni proizvod, odnosno Fordovi električni modeli sa Rivian osnovom. Rivijan će paralelno nastaviti da pravi i sospstvena vozila na struju a, kako je rečeno na konferenciji za medije, ona neće biti rivali Fordovim električnim automobilima.

Predstavnik Rivijana naveo je da su pre Forda pregovarali i sa nekim drugim velikim auto-kompanijama (u javnosti se spominjao Dženeral motors), ali da su sada fokusirani isključivo na saradnju sa Fordom. Ipak, ne isključuju da će u budućnosti razgovarati i sa drugim proizvođačima automobila oko zajedničkih projekata.

Moraće da razmišlja o konkurenciji

Retko koji proizvođač električnih vozila je uspeo da za tako kratko vreme ukrade Tesli pažnju medija kao Rivijan.

Otkako je krajem novembra 2018. na sajmu automobila u Los Anđelesu predstavio svoj projekat SUV i pikap vozila na struju, do tada potpuno nepoznat igrač u auto-industriji postao je preko noći neko o kome svi pričaju.

Iz nedelje u nedelju Rivijan se nije skidao sa naslovnih strana, a koliko je ozbiljan projekat u pitanju pokazalo je to što je u februaru obezbedio investicije u visini od 700 miliona dolara od strane Amazona, da bi se sada u celu priču uključuo i Ford.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading