Evo koji šećer je najzdraviji! Saznajte bez posledica
Nisu svi šećeri isti, a osim po boji i teksturi, razlikuju se po sastavu i glikemijskom indeksu. Dok smo pre nekih dvadesetak godina u prodavnicama mogli da kupimo samo jednu vrstu šećera, a to je bio, i danas najzastupljeniji, beli kristalni šećer proizveden od šećerne repe, danas je situacija sasvim drugačija.
Foto: pixabay.comMožemo birati šećere prema načinu prerade, od biljke koje se proizvodi, po glikemijskom indeksu, odnosno načinu njihove razgradnje u telu.
Svi šećeri u organizmu na kraju se razgrade na dve jednostavne vrste šećera - glukozu i fruktozu.
Glukoza je polazna tačka prema kojoj se određuju glikemijski indeks (GI), odnosno prema njemu se određuje kako određena vrsta hrane, pa tako i druge vrste šećera, utiču na njegov porast u organizmu dva ili tri sata nakon što konzumirate određenu hranu.
Sva hrana koja ima GI 50 i manji smatra se poželjnijom i zdravijom hranom, posebno kada je u pitanju kontrolisana ishrana, ali retko koji šećer, bez obzira na način proizvodnje, ima niski indeks. Više je stvar sadrže li i neka druga nutritivna svojstva.
Šećer u raznim oblicima glavni krivac za pojavu dijabetesa, gojaznosti i mnogih drugih kardiovaskularnih bolesti, ističe Vladimir Nikolajevič Višnjev
Međutim, ruski lekar i fitoterapeut Vladimir Nikolajevič Višnjev ističe da je upravo šećer u raznim oblicima glavni krivac za pojavu dijabetesa, gojaznosti i mnogih drugih kardiovaskularnih bolesti. Da ne pominjemo karijes i zavisnost od šećera, kojem su izložena deca, ali i odrasli.
Osim belog, najpoznatijeg šećera, ljudi dosta konzumiraju i smeđi šećer, a uvek možete koristiti i prirodne zamene kao što su med, javorov i agavin sirup, ali i steviju.
BELI ŠEĆER
U svetu, beli kristalni šećer najviše se proizvodi od dve biljke, šećerne repe i šećerne trske. U našim krajevima to je najpre šećerna repa.
Radi se o procesuiranom šećeru, koji je prošao brojne hemijske i mehaničke obrade pre nešto što je dospeo u prodavnice.
Sastoji se od 50 odsto fruktoze i 50 odsto glukoze, nema nikakvu nutritivnu vrednost, ne sadrži masti, proteine, samo ugljene hidrate, odnosno već pomenute šećere, a 100 grama sadrži 400 kalorija.
SMEĐI ŠEĆERI
Foto: pixabay.comRadi se o šećerima od raznih vrsta biljaka, a njegova smeđa boja dolazi od melase, koja nije u proizvodnom procesu u potpunosti uklonjena.
Stručnjaci tvrde da je najmanje procesuiran i zbog toga najbolji šećer Rapadura šećer jer u proizvodnom procesu nije odvajan od melase, a u sebi još sadrži minerale, vitamine i enzime.
Zapravo SU smeđi šećeri, prirodne zamene šećera, najzdravija zamena belom šećeru.
KOKOSOV ŠEĆER
Kokosov šećer ili palmin šećer je relativno nepoznat proizvod na ovim prostorima, a dobija se iz smole kokosa. Sadrži cink i kalcijum, kao i antioksidanse, zbog čega je odlična zamena za šećer. Ima nizak glikemijski indeks, niži od šećera.
Dijabetičari ga mogu koristiti kao zaslađivač, ali sa jednakim oprezom kao i sa bilo kojim drugim šećerom. Ono što je važno jeste da kokosov šećer najviše podseća na običan šećer, a opet je zdraviji.
Međutim, kokosov šećer ima dosta kalorija, kao i fruktozA, zbog čega se ne treba koristiti u većim količinama. KorIsti se kao idealan dodatak svim smuti sokovima, različitim desertima, kao i u ovsenim kašama. U kulinarstvu se koristi da bi ublažio pikantna jela.
MELASA
Melasa je gusti tamni sirup koji se dobija kuvanjem šećerne trske. Sadrži vitamine i minerale, a kašičica melase osigurava 10 odsto dnevne preporučene količine bakra, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.
Melasa je i dalje vrlo bliska šećeru, pa je ne treba koristiti svakodnevno u ishrani. Melasa je manje zastupljena u ishrani, a više u kozmetici.
Ekstrakti melase pomažu zdrav rast kose jer omekšava kosu, dodaje bogatu teksturu i sprečava prevremeno javljanje sedih vlasi.
BREZIN ŠEĆER (KSILITOL)
Ova vrsta šećernog alkohola nalikuje šećeru, a izvlači se iz kukuruza ili breze. Ima 40 odsto manje kalorija u odnosu na beli šećer.
Ksilitol ne podiže šećer u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima. Idealan je za one koji se bore sa kandidom, a kod dece smanjuje pojavu karijesa. Ksilitol se dobija slično kao i javorov sirup - zarezivanjem kore.
Važno je da znate da ksilitol može delovati laksativno i telu treba vremena da se privikne na njegovo prisustvo. Isto tako, ksilitol ne treba koristiti u pravljenju testa i kolača jer sprečava njegovo podizanje. Možete ga dodavati u kafe i čajeve isto kao i beli šećer.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.

Komentari (0)