PRAVILNA ISHRANA U TREĆEM DOBU: Ribu jedite tri puta nedeljno

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poznim godinama bubrezi i srce sporije rade, gubi se i koštana masa. Zato je jelovnik potrebno uskladiti sa svojim godinama, a morski plodovi čuvaju zdravlje krvnih sudova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ribu jesti tri puta nedeljno, i to najbolje tunu, losos ili sardinu

Starenje je nezaustavljiv proces. Ne postoji neki lek ili preparat koji bi mogao da spreči starenje organizma. Međutim, na kvalitet života u velikoj meri možete da utičete načinom ishrane.

FUNKCIJE SLABE

Kako starimo, tako organi svoje zadatke počinju da obavljaju sporije. Usporavaju se i mnogi složeni biohemijski procesi u organizmu. Sve to dovodi do promena u radu svih važnih sistema, poremećeno je varenje, gubi se koštana masa, srce i bubrezi slabije rade, a imuni sistem slabi. Već nakon 60. godine metabolizam usporava. Tada jelovnik morate uskladiti sa svojim godinama.

Ishrana treba da bude raznovrsna i uravnotežena, ali sa smanjenim sadržajem masti, koncentrovanih šećera i soli. Opšta preporuka je da se svakodnevno jedu složeni ugljeni hidrati bogati dijetalnim vlaknima - voće (jabuke, banane, pomorandže, jagode), povrće (grašak, kupus, šargarepa, paradajz, sočivo), integralne žitarice (integralni hleb, testenina, pirinač, ovsene i zobene pahuljice). Uloga ugljenih hidrata ogleda se u tome da ugljeni hidrati putem prerade postaju pogonsko gorivo svih životnih funkcija, odnosno osnovni izvor energije. Kada je meso u pitanju, trebalo bi birati posne vrste mesa - piletinu bez kožice, ćuretinu, junetinu, konjsko meso. Ribu jesti tri puta nedeljno, i to najbolje tunu, losos ili sardinu. Poznato je da omega 3 masne kiseline iz ribe čuvaju zdravlje krvnih sudova. Mleko i mlečne proizvode kupovati sa smanjenim procentom mlečne masti i izbegavati punomasne i biljne sireve. Adekvatan unos proteina iz mlečnih proizvoda je važan za starije osobe zbog održanja mišićne mase, funkcije imunog sistema i zarastanja rana. Važno je takođe da se unosi što više antioksidanasa jer oni sprečavaju staračku kataraktu. Unositi vitamine A, B, C, E, kao i minerale cink i selen. Ovaj drugi štiti ćelije od oksidacije, sprečava prerano starenje kože, mišića i mozga, a najviše ga ima u ribi (tuna), plodovima mora, ali i u žitaricama.

BOLESTI IZAZVANE HRANOM

Ove namirnice kada se pravilno rasporede čine uravnoteženu ishranu i, što je veoma važno, ne pogoršavaju bolesti koje većina starih ima. Degenerativna oboljenja poput kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, dijabetes, osteoporoza i kancer su najčešće bolesti koje pogađaju staru populaciju i sve su vezane za ishranu. Izbegavati proizvode iz pekare, naročito u formi lisnatog testa jer izazivaju zapaljenske reakcije u krvnim sudovima i zglobovima.

Od čajeva dobar je zeleni čaj, koji je pun antioksidanasa. I šoljica dnevno je sasvim dovoljna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading