Zbog serije "Černobilj" turisti hrle u Litvaniju

Autor: Agencije

Razonoda

31.07.2019

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lokacija na kojoj je snimana serija u ovoj baltičkoj zemlji postala je centar takozvanog atomskog turizma od kada su epizode emitovane ranije ove godine.

RepublikaFoto: pixabay.com

Elektrana Ignalina urađena je po sličnom nacrtu kao nuklearna centrala Černobilj. Objekat poseduje iste reaktore koji se hlade vodom i kontrolišu grafitnim šipkama, a kapacitet im je 1.500 megavata.

Ignalina je zatvorena pre deset godina, a njeno gašenje i rasklapanje bili su uslov za ulazak Litvanije u EU 2004. godine, preneo je AP.

Elektrana je sada otvorena za turiste. Prošle godine ju je obišlo 2.240 ljudi, a samo do jula ove godine zabeležen je dolazak 1.630 turista. Zanimanje za ovaj objekat i dalje raste, rekli su zvaničnici.

Obilazak elektrane udaljene 160 kilometara severno od Viljnusa traje tri sata.

Posetioci dobijaju dozimetre, plastične šlemove, belu odeću i cipele pre obilaska dugih, slabo osvetljenih hodnika, prostorija sa reaktorima, hangara za turbine i kontrolnog centra sa crvenim dugmetom koje je u Černobilu pritisnuto neposredno pre eksplozije.

Strogo je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, kamera i konzumiranje hranje, pića i cigareta.

Obilazak košta 67 evra po osobi, a ulaznice se prodaju do katoličkog Božića, izjavila je Natalija Survila, portparol elektrane Ignalina. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading