(FOTO) 5 najlepših klisura u Srbiji koje OBAVEZNO morate posetiti!

Autor:

Razonoda

30.06.2020

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sezona odmora uveliko je u jeku, iako su jul i avgust mesec poznati kao udarni termini, i u junu i septembru isto možete da se pošteno odmorite. S obzirom na to, da države u koje smo do sada često letovali, uslad ponovne aktivacije korona virusa, svoje granice drže zatvorenim, što nama to ujedno i ide u prilog, s toga je pravo je vreme da obiđemo našu lepu državu Srbiju. U nastavku teksta pročitaćete koje su to pet najlepših klisura koji bi trebalo da posetite.

RepublikaFoto: instagram.com/wheretoserbia
Foto: Ilustracija

Istočni i zapadni delovi naše zemlje mogu da se pohvale najvećim brojem klisura,..

1. SIĆEVAČKA KLISURA

Ukoliko prolazite kroz Niš ili njegovu okolinu, nemojte da zaboravite da posetite biser jugoistočne Srbije - Sićevačku klisuru. Ona predstavlja deo rečne doline Nišave, koja je nastala intenzivnim usecanjem njenog vodenog toka u stensku masu, između severnih ogranaka Suve planine i južnih ogranaka Svrljiških planina. Sićevačka klisura je podeljena na dve geografske celine: gornju — Crnčansko-gradištanski kanjon i donju - Ostrovičku klisuru.

Zahvaljujući bogatoj flori i fauni, proglašena je parkom prirode, a jedan od dragulja ove klisure je i biljka žalfija, koja inače uspeva isključivo u mediteranskim krajevima. U ovoj klisuri su izgrađene dve hidroelektrane. U okolini se nalaze dva srednjovekovna manastira Svete Bogorodice i Svete Petke. 

2. ĐERDAPSKA KLISURA

Najduža i najveća klisura u Evropi formira deo granice između Rumunije i Srbije. Ona predstavlja kompozitnu, antescedentnu dolinu koju čine: Golubačka klisura, Ljupkovska kotlina, Klisura Gospođin vir, Donjomilanovačka kotlina, Klisura Kazan, Oršavska kotlina, Sipska klisura i Vlaško-pontijska nizija. Đerdapsku klisuru krase brojni istorijski spomenici i arheološka nalazišta, među kojima su najpoznatiji Lepenski vir, Golubački grad, kao i ostaci Trajanovog mosta i Trajanove table. Ovaj deo Srbije je poznat i po hidroelektrani Đerdap.

3. OVČARSKO - KABLARSKA KLISURA

Ovčarsko-kablarska klisura je usečena između planinskih masiva Ovčara i Kablara. Dugačka je oko 20 km i odlikuje se strmim stranama i uklještenim meandrima Zapadne Morave. Morava je pregrađena branama pa su formirana dva veštačka jezera. Najveća dubina klisure je 710 m.

Više informacija iz rubrike "putovanja", pročitajte OVDE!

Zbog svojih neverovatnih prirodnih lepota, klisura je zaštićeni spomenik prirode, a ako tome prirodamo bogato kulturno-istorijsko nasleđe, termalne izvore Ovčar banje, reke i jezera koja se nalaze u ovoj klisuru, jasno je zašto je ovo jedan od predela Srbije koje bi trebalo obavezno da posetite. Zbog brojnih manastira koji se ovde nalaze (Ilinje, Jovanje, Nikolje, Ježevica, Vaznesenje, Sveta Trojica i drugi), Ovčarsko-kablarska klisura je prozvana srpskom Svetom gorom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?? Da li znate još neko mesto osim Fruške gore da ga zbog brojnih manastira na malom prostoru možemo nazvati drugom Svetom gorom? ? Predeo gde bi i oni koji ne veruju u božansko delovanje, želeleli da se poklone kad osete tu snagu naših manastira i kulturnog nasledja. Na području OVČARSKO-KABLARSKE KLISURE u ukupno 10 manastira možete da potražite sebe i da smirite svoje misli. ? Priroda je ovde mislila i na one sa lošijim zdravljem, dodelivši ovom predelu niz termalnih lekovitih voda, od kojih je najpoznatija u Ovčar banji. ? Izmedju Ovčara i Kablara valja se Zapadna Morava, dajući dušu i šarm ovom kraju, niz ukupno 20km dužine ove klisure sve do Čačka. --------------------------------------------------------------------------------------- ?? Do you know any other place besides Fruska Gora that, because of the many monasteries in a small area, we can call it another Holy Mountain? ? An area where even those who do not believe in divine action would like to worship when they feel that power of our monasteries and cultural heritage. In the area of ​​OVCAR-CABLAR CLEARANCE in a total of 10 monasteries you can look for yourself and calm your thoughts. ? Nature here also thought of those with poorer health, assigning to this area a number of thermal medicinal waters, the most famous of which is Ovčar Banja. ? West Morava rolls between Ovčar and Kablar, giving soul and charm to this area, down the total length of 20km of this gorge all the way to Čačak. #hiking #Serbia #decathlon #naturelover #nature

A post shared by Hiking Tour Serbia (@hikingtourserbia) on Apr 12, 2020 at 4:12am PDT

4. SVRLJIŠKA KLISURA

Svršljiška klisura nalazi nadomak Niša i vodi poreklo još iz doba Rimljana. Najlepša je u predelu od sela Niševca do Palilule. U klisuri se nalazi i Svrljiška banja, koja doprinosi još većoj lepoti ovog dela Srbije. 

5. JELAŠNIČKA KLISURA

Jelašnička klisura je deo rečne doline Jelašničke reke nastala intenzivnim vertikalnim usecanjem njenog vodenog toka u krečnjačku stensku masu, zapadnih ogranaka Suve planine. Zbog neverovatnog bogatstva flore i faune koji se nalaze u ovom delu Srbije, Jelašnička klisura je od 1995. godine proglašena Parkom prirode prve kategorije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Suva planina, posle i pre obrade ? #jelasnickaklisura #suvaplanina #trem #photography #beforeandafter

A post shared by Milan Milošević (@mmilan81) on Nov 24, 2019 at 6:06am PST

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading