OVO JE UZROK TEŠKIH MUČNINA U TRUDNOĆI: Evo zašto su JEDNE sklonije povraćanju od drugih žena!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

28.03.2024

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li je konačno pronađeno rešenje?

OVO JE UZROK TEŠKIH MUČNINA U TRUDNOĆI: Evo zašto su JEDNE sklonije povraćanju od drugih žena!

Foto: Shutterstock

Trudnoća, ultrazvuk

Nova studija s Univerziteta Kembridž, objavljena u časopisu "Nature", otkrila je značajne dokaze o uzrocima jutarnje mučnine tokom trudnoće. Istraživači su identifikovali hormon GDF15 koji proizvodi fetus kao ključni faktor koji izaziva mučninu i povraćanje kod većine trudnica. Ovo otkriće pruža nadu za razvoj efikasnijih terapija za lečenje ovog neželjenog simptoma trudnoće, naročito u slučajevima teške jutarnje mučnine.

Studija je pokazala da je nivo mučnine direktno povezan s količinom izloženosti hormonu pre trudnoće i količinom hormona koje proizvodi fetus. Ovo otkriće sugeriše da bi povećanje mogućnosti izlaganja GDF15 pre trudnoće moglo povećati otpornost žena na ovaj hormon i smanjiti težinu jutarnje mučnine tokom trudnoće, prenosi "Healthline".

Republika

Foto: Shutterstock

Jutarnje mučnine prate većinu trudnica

Genetski faktori i jutarnja mučnina

Istraživači su takođe identifikovali retku genetsku varijantu koja je povezana s povećanim rizikom od razvoja teške jutarnje mučnine. Ovo otkriće ukazuje na kompleksnu genetsku dinamiku koja utiče na osetljivost trudnica na hormon GDF15.

Iako postoje farmaceutske kombinacije za lečenje jutarnje mučnine, istraživači ističu da je teško potpuno neutralisati ekstremne simptome hiperemeze gravidarum. Implementacija novih saznanja o ulozi hormona GDF15 u jutarnjoj mučnini zahteva dodatna istraživanja i razvoj novih terapija koje bi mogle efikasnije da ublaže ove neželjene efekte trudnoće.

Uticaj psihosocijalnih faktora na jutarnju mučninu

Pored bioloških faktora, istraživači su istakli da psihosocijalni faktori, poput depresije i stresa, takođe mogu značajno doprineti jutarnjoj mučnini tokom trudnoće. Ovo ukazuje na kompleksnost ovog stanja i potrebu za sveobuhvatnim pristupom u lečenju jutarnje mučnine.

Ovo novo otkriće otvara vrata ka boljem razumevanju mehanizama jutarnje mučnine tokom trudnoće i razvoju efikasnijih terapija za ublažavanje ovog neželjenog simptoma. Ipak, istraživači ističu da je neophodno sprovesti dalja istraživanja kako bi se potvrdila efikasnost novih terapija i razumele sve komponente koje doprinose jutarnjoj mučnini tokom trudnoće. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading