SVAKO DOMAĆINSTVO MORA IMATI OVU BILJKU U KUĆI: Tokom TOPLIH dana je pravi spas, rasteruje sve insekte!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

18.04.2024

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sprečite dosadne insekte prirodnim putem.

SVAKO DOMAĆINSTVO MORA IMATI OVU BILJKU U KUĆI: Tokom TOPLIH dana je pravi spas, rasteruje sve insekte!

Foto: shutterstock

Muva

Lavanda je biljka koja se već vekovima koristi u različite svrhe, od aromaterapije do kuvanja, a posebno je poznata po svojim insektorepelentnim svojstvima. Ova ukrasna biljka, koja ne zahteva posebno kvalitetno tlo, može biti od velike koristi za odbijanje različitih insekata, kao što su muve, komarci, smrdibube, pauci, stenice, mravi, ali čak i mačke i male zmije.

Zahvaljujući svojim osobinama, lavanda je postala neizostavan deo mnogih domova. Osušeni cvetovi lavande ili eterično ulje često se koriste radi odbijanja nepoželjnih insekata poput moljaca. Takođe, lavanda se može koristiti i u kuhinji, kako zbog svog prijatnog mirisa, tako i zbog svojih zdravstvenih benefita.

Republika

Foto: Shutterstock

Svako domaćinstvo mora imati lavandu u kući tokom toplijih dana


Postoje različiti načini kako iskoristiti lavandu za odbijanje insekata. Za pojedine životinje, poput mačaka i manjih zmija, dovoljno je posaditi lavandu na određene delove vrta ili duž staze. Za muve i komarce, dovoljno je držati lavandu na prozoru. Međutim, najefikasniji oblik korišćenja lavande za odvraćanje insekata ipak je eterično ulje lavande. Razređeni sprej s eteričnim uljem lavande može se nanositi na željena mesta, kao što su komarnici, prozori, vrata, ormani i tamniji kutkovi.

Jedan od najpopularnijih načina korišćenja eteričnog ulja lavande za suzbijanje štetočina je priprema razređenog spreja. Preporučeni recept podrazumeva 10 do 15 kapi eteričnog ulja na litar vode. Za odvraćanje paukova, u ovu mešavinu može se dodati i sirće u odnosu 3:1, uz dodatak 15 kapi eteričnog ulja lavande. Za suzbijanje smrdibuba i stenica, preporučuje se dodavanje nekoliko kapi ulja citronele ili limunove trave. Takođe, eterično ulje lavande može se koristiti i direktno na vati, koja se zatim postavlja na mesta gde želimo da odbijemo insekte.

Osim što je efikasan prirodni insekticid, lavanda ima široku primenu u svakodnevnom životu. Njen prijatan miris i brojne korisne osobine čine je neizostavnim delom mnogih domova širom sveta. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading