VODEĆI PSIHOLOG U KOMPANIJI META DALA OSTAVKU: Optužila giganta da ignoriše štetne sadržaje

Autor:

Razonoda

16.03.2024

23:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lote Rubek napušta Metu, optužujući tehnološkog giganta za zanemarivanje štetnog sadržaja na Instagramu

VODEĆI PSIHOLOG U KOMPANIJI META DALA OSTAVKU: Optužila giganta da ignoriše štetne sadržaje

Foto: Tanjug/AP


Lote Rubek, vodeći psihološki savetnik u kompaniji Meta, podnela je ostavku sa svoje funkcije, optužujući tehnološkog giganta da zatvara oči pred štetnim sadržajem na Instagramu. Danski stručnjak tvrdi da kompanija kontinuirano ignoriše savete stručnjaka i stavlja profit ispred života ljudi.

Rubek, koja je bila deo globalne ekspertske grupe u Meti više od tri godine, rekla je za Observer da uporno zanemarivanje tehnološkog diva da ukloni slike samopovređivanja sa svojih platformi izaziva dodatnu štetu kod ranjivih mladih žena i devojaka, doprinoseći porastu stopa samoubistava.

Stoga je danska psihološkinja podnela ostavku, navodeći da Meta ne vodi računa o dobrobiti i bezbednosti svojih korisnika. U stvarnosti, navela je, kompanija koristi štetan sadržaj da zadrži ranjive mlade ljude prikovane za svoje ekrane u interesu profita kompanije.

"Više ne mogu biti deo Meta-panela eksperta za samopovređivanje jer više ne verujem da naš glas ima zaista pozitivan uticaj na bezbednost dece i mladih na vašim platformama", napisala je u svom pismu ostavke.

U intervjuu za Observer, Rubek je ukazala da na prvi pogled deluje da kompanija brine i ima ekspertske grupe, ali da se iza scene vodi drugi dnevni red koji ima prioritet. Taj dnevni red, rekla je, jeste "kako održati angažman korisnika i zaraditi na njima tako što će ih držati u čvrstom stisku na ekranu, prikupljati podatke od njih, prodavati podatke, i tako dalje", kako je preneo Guardian. Ipak, štetan sadržaj na platformama i dalje je obilan.



Ostavka Lote Rubek baca svetlo na navodno zanemarivanje Mete prema štetnom sadržaju na Instagramu, ističući neuspeh kompanije da stavi bezbednost i dobrobit svojih korisnika na prvo mesto. Uprkos postojanju ekspertskih grupa i prividno brige, Rubek tvrdi da pravi dnevni red Mety uključuje održavanje angažmana korisnika i generisanje prihoda na štetu mentalnog zdravlja i bezbednosti korisnika. Ovo otkriće izaziva zabrinutost u vezi sa etičkim praksama i prioritetima tehnoloških divova u digitalnom dobu.


Optužbe Rubek upućuju na potencijalne posledice širenja slika samopovređivanja na Instagramu, posebno utičući na ranjive mlade žene i devojke. Sugestija da takav sadržaj izaziva dodatnu štetu i doprinosi porastu stopa samoubistava kod ove demografske grupe predstavlja ozbiljnu zabrinutost i zahteva hitnu pažnju tehnoloških kompanija i regulatornih tela.


Intervju Lote Rubek za Observer otkriva suprotstavljene interese u Meti, prikazujući neslaganje između javne slike kompanije i njenih osnovnih prioriteta. Otkriće da angažman korisnika i monetizacija podataka imaju prioritet nad rešavanjem štetnog sadržaja postavlja pitanja o vrednostima kompanije i njenom angažmanu na polju bezbednosti korisnika.

Optužbe koje je iznela Rubek naglašavaju potrebu za većom transparentnošću, odgovornošću i politikama usmerenim na korisnike unutar tehnološke industrije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading