Šta čeka srpske predstavnike u Ligi Evrope?

Autor:

Sport

07.05.2019

14:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo pedeset evropskih klubova već je zauzelo svoje mesto u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a među njima će svakako biti i tri srpska predstavnika.

RepublikaFoto: twitter.com/EuropaLeague
Trofej Lige Erope

Pristupna lista UEFA predviđa da Srbiju u Ligi Evrope predstavljaju osvajač Kupa, te drugoplasirani i trećeplasirani tim Super lige.

Ukoliko trofej u Kupu osvoji ekipa koja je kroz ligu već izborila plasman u Evropu, onda se mesto u kvalifikacijama za LE dodeljuje i četvrtoplasiranom timu.

Imajući u vidu trenutnu situaciju u Kupu Srbije i Super ligi, nije teško zaključiti da će našu zemlju u Ligi Evrope najverovatnije predstavljati Radnički iz Niša, Čukarički i Partizan.

Radnički je kao vicešampion već overio mesto u kvalifikacijama, dok Čukarički i Partizan tek treba da matematički osiguraju plasman u Evropu.


Sva tri srpska predstavnika kvalifikacije će početi od prvog kola i sva tri tima biće među povlašćenim ekipama na žrebu za prvo kolo koji će biti održan 19. juna.

Radnički i Čukarički ušli bi u kvalifikacije sa nacionalnim klupskim koeficijentom (4.450) pošto im je individualni slabiji, što se ne može reći za Partizan koji zauzima 80. mesto na UEFA rang listi sa koeficijentom 18.000.

Pošto je još uvek rano za bilo kakve projekcije, pobrojaćemo samo klubove koji su već sada smešteni u grupu nepovlašćenih na žrebu za prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope i koji kao takvi predstavljaju potencijalne rivale srpskim predstavnicima.
Među nepovlašćenim klubovima na žrebu za prvo kolo svakako će biti:
Gzira (MLT)
Čikura (GEO) Torpedo (GEO)
Dunajska Sreda (SVK) Milsami (MOL)
Flora (EST) Leipaja (LIT)
KR Rejkjavik (ISL) Hibernijans (MLT)
Šamrok (IRL) Široki Brijek (BIH)
St. Patrik (IRL) Petrokub Hinčesti (MOL)
KuPS (FIN) RoPs (FIN)
 Inter Turku (FIN) Breidablik (ISL)
 Štrumbras (LTU)  Riga (LIT)


Biće tu još mnogo potencijalnih rivala kada se šampionati i kup takmičenja širom Evrope završe, a važno je znati da će čak 47 klubova biti nepovlašćeno na žrebu za prvo kolo.

Žreb za drugo kolo kvalifikacija biće obavljen istog dana kad i žreb za prvo kolo, pa će tako samo Partizan moći da računa na status povlašćenog tima, dok će Radnički i Čukarički sigurno sačekati teža putanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading