Promene u srpskom fudbalu: Bez plej-ofa i plej-auta na kraju prvenstva, naredna sezona sa više klubova!

Autor: Mozzart Sport/Republika

Sport

28.04.2020

16:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rečima predsednika Zajednice superligaša Dragomira Lazovića aktuelni sistem takmičenja će morati da bude promenjen.

RepublikaFoto: Starsport
Detalj sa večitog derbija

Krizni štab Vlade Srbije objavio je da će od 4. maja sportisti moći ponovo da treniraju na otvorenom.

To znači da bi već do kraja maja mogla "bubamara" ponovo da se zakotrlja na superligaškim i prvoligaškim terenima.

- U nekoj zvaničnoj formi nemamo nikakvu odluku, iz prostog razloga jer ne možemo da budemo sigurni kako će se epidemija razvijati. Ali ako se obistine ove najave i ne bude novih žarišta, pa krenemo kolektivno sa treninzima od 4. maja minimum da se igrači dovedu u neki takmičarski ritam je između 18 i 21 dan. Tako i taj termin 23. maj stoji kao opcija, ali je realnije da to bude negde oko 1. juna - izjavio je Dragomir Lazović za "Mozzartsport".

Ostaje pitanje u kom obliku, budući da je do kraja Superlige ostalo još četiri kola ligaškog dela i potom sedam rundi plej-ofa.

- Nije zvanično, ali jeste najrealnija opcija da se odigraju još ta preostala četiri kola regularnog toka sezone u Superligi i pet u Prvoj ligi Srbije i da se tu i završi. U međuvremenu da odigramo i Kup - istakao je predsednik Zajednice superligaša.

RepublikaFoto: Starsport
Dragomir Lazović i Radovan Ćurčić

Razmišlja se i o promenama za sledeću sezonu. Najveća bi se odnosila na broj klubova.

- Predlog je i da se odigraju baraž utakmice, poslednji i pretposlednji na tabeli Superlige protiv trećeg i četvrtog na tabeli Prve lige Srbije. To bi onda dalje značilo da se sledeće godine u Superligi takmiči 18 klubova, bez plej-ofa i plej-auta naravno, a da tada ispadaju četiri kluba i da se vratimo u normalu. Trenutno bi to verovatno bila najpoštenija odluka, u duhu fer pleja - zaključio je Dragomir Lazović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
mix

29.04.2020 06:33

KAd vec to radite, onda je idealna situacija da se napravi ozbiljna reforma SL. Cilj treba da bude da se ona svede na SL-14 klubova. Dakle da na kraju sledece sezone ispada pet klubova a da jedan ,prvak PLS ulazi u Sl. Liga 14 klubova je najidealnija ekonomski. Ljudi, mi nemamo ekon. resurse za SL kao top takmicenje vecu od 14 klubova. Zasto 14 klubova? Pa,ona omogucava koncentraciju kvaliteta, ekon. racionalniju ligu, nadalje ona se kalendarski idealno uklapa u UEFA kalendar jer ukupno zahteva 36 kola (26 kola regularni deo SL ,plus dvokruzni plejof sest top klubova-10 kola! Tako bi kvalitetom ojacali i PLS a dobili bi trajno kvalitetniji i sistem i takmicenje. Ovo lutanje je pogubno i to ne moze doneti dobro, ni kvalitet ni savrseniju organizaciju takmicenja! Ovakav sistem ima mnogoljudnija , cak za tri puta Rumunija, zasto bi to bio problem za nas?! Mi mnogo gresimo i lutamo, vidite i Hrvate, oni godinama imaju ligu deset klubova najviseg ranga i trokruzni sistem. OK, to je mozda njima najbolje, ali nama je doslovno idealan sistem SL-14 klubova!