KARI PEŠIĆ O DRŽAVNOM PROJEKTU! Pita one koji rešavaju budućnost: ŠTA VI ČEKATE?!

Autor: M. M.

Sport

12.03.2024

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O izjavama selektora košarkaša će se pričati.

KARI PEŠIĆ O DRŽAVNOM PROJEKTU! Pita one koji rešavaju budućnost: ŠTA VI ČEKATE?!

Foto: Starsport

Selektor Srbije Svetislav Pešić analizirao stvari u srpskoj košarci.

Njegove reči kao i obično imaće veliki odjek.

- AdmiralBet ABA liga je bila važna. Nikada niko nije rekao da je AdmiralBet ABA liga nešto što smeta košarci ili srpskoj košarci. Čak naprotiv. Ona je doprinela da se košarka na prostorima bivše Jugoslavije razvija i to apsolutno mislim da se slažemo. Međutim, sve je neka dijalektika, sve ide u drugom pravcu. Ja lično smatram da srpski klubovi, ako gledamo samo srpske klubove, ja ne govorim u njihovo ime, to moraju srpski klubovi da kažu svoj stav. Ja ga ne čujem. A oni treba da znaju, ti srpski klubovi da su oni zaduženi pre svega za razvoj košarke. Ne reprezentacije nego za ukupan razvoj košarke u Srbiji. To oni treba da kažu i oni bi trebali da se bore za to, a ne ja. Ja samo dajem inicijativu i svoja zapažanja - počeo je Pešić u emisiji "Sport light".

Ono što popularnom Kariju smeta jeste činjenica da ne postoji ograničenje za strance. 

-  Mi imamo situaciju, kakva je sada trenutno, a to već traje malo duže, ABA liga je jedina liga u Evropi kod koje je otvoreno tržište. Šta znači to? To znači da jedan tim u ABA ligi koji je učesnik može da igra sa 12 stranaca. Za razliku od svih ostalih nacionalnih liga sa kojima mi želimo da se takmičimo, ne samo na reprezentativnom planu nego i inače. To je Španija, to je Italija, to je Francuska, to je Turska, to je Grčka, to je Nemačka… Oni imaju sistem, to je pravilo 6+6, negde 7+5 ili 5+7 kako hoćete. Apsolutno niko nije protiv stranaca, pa ja sam radio godinama, više radio kao stranac u ovim državama nego u Srbiji. Ja sam još za Jugoslaviju, da se razumemo, ali živim u Srbiji, želim da se Srbija razvija, da ide dalje, gotovo je sa Jugoslavijom.

Potom nastavlja u istom tonu.

- Samo Zvezda i Partizan igraju Evropu, ali ostali ne igraju, ne postoji nikakva šansa. Moraš da se prijaviš. FMP je to probao, FIBA je to prihvatila, izvolite kroz kvalifikacije. Znači, FMP je napravio pokušaj da igra Evropu. Šta to znači - znači da želimo da se razvijamo. Igramo mi i ovde, ali hoćemo malo i u Evropu, da naši igrači stiču iskustvo, da publici malo priuštimo i druge ekipe. Toga nema.

Za kraj je bio oštar.

- Sad ja pitam te koji treba da rešavaju budućnost, da donose odluke - šta vi čekate? Prvo, mi imamo ogromnu popularnost košarke, nikada veća popularnost košarke, ne zbog ovih 20.000 što dolaze na Partizan i Zvezdu nego inače, i zbog reprezentacije i zbog naših igrača koji godinama prave fantastične rezultate u inostranim klubovima ili u NBA. Kako to sada iskoristiti i pretočiti u kvalitet? Mora da postoji profesionalna liga, jedinstvena gde igraju i Zvezda i Partizan i svi klubovi. Za to postoje apsolutno svi uslovi. Pre svega sportski. Drugo, ja sam to rekao. Državni projekat u ovoj zemlji je samo reprezentacija, ne košarkaška nego sve reprezentacije i nacionalna liga. To je ono što će država sigirno i u budućem periodu da podržava. Da li u materijalnom smislu, pa i tako. Koliko, ja to ne znam. Mi imamo sve uslove da pravimo svoju ligu i da naših prvih šest klubova kao što se to dešava u Litvaniji koja je izašla iz VTB lige daleko pre rata u Ukrajini, formirala svoju ligu, njihove zajednica gradova su to podržele, pomagale. Oni imaju profesionalnu ligu. Iz te lige, pet ili šest klubova svake godine igraju internacionalna takmičenja i sigurno je da će se sve dalje razvijati - naglasio je Pešić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading