NOVA SEZONA - NOVA PRAVILA: Evroliga i Evrokup u malo drugačijem izdanju

Autor:

Sport

02.10.2018

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Utakmicama prvog kola Evrokupa počinje takmičenje najjačih košarkaških ekipa na "Starom kontinentu". Čelnici najjačeg timskog nadmetanja doneli su nova pravila pred početak tekuće sezone.

RepublikaFoto: Starsport
Evroliga

- Igrači, treneri i navijači u Evroligi i Evrokupu u novoj sezoni će biti 'pozdravljeni' novim pravilima. Verovatno je najznačajnija promena u načinu kažnjavanja za tehničke greške koje više ne znače i automatsku promenu poseda. I dalje će za tehničku grešku biti dodeljivano jedno slobodno bacanje, ali će igra biti nastavljena tako što će loptu imati tim koji je bio u posednu u trenutku kada je faul dosuđen.

Još jedna važna promena napravljena je kako bi se sperečilo da odbrambeni igrači usporavaju igru u finišu meča. Od sada, kada igrače koji uvode loptu u igru pređu liniju auta u poslednja dva minuta četvrte četvrtine ili produžetka, bude ometao odbrambeni igrač protivničkog tima - dobiće tehničku grešku.

Izmena koja bi igru mogla da učini kreativnijom i zanimljivojom za geldaoce dozvoljava igračima da bace loptu da udari o tablu i da nakon toga zadrže posed praktično tako asistirajući sami sebi za alej up zakucavanje.

RepublikaFoto: Tanjug
Đordi Bertomeu

Ostale važne promene su sledeće:

- Ukoliko tim ubacuje loptu u igru nakon dosuđene nesportske lične greške sa protivničke strane terena, na sat će biti dodato 14 sekundi.

- Kada je dosuđen faul ili prekršaj, a tim koji ima loptu istu u igru vraća na svom delu terene, sat će se vratiti na 24 sekunde ili na 14 ako se lopta ubacuje sa protivničke strane terena.

- Ukoliko treneri zatraže tajm aut u poslednja dva minuta četvrte četvrtine ili u produžetku moći će da odluče odakle će ubaciti loptu u igru, o tome se odlučuje i obaveštava sudija na kraju tajm auta.

- Ukoliko se dogodi da lopta bude zaglavljena između obruča i table, a to se nije dogodilo tokom izvođenja slobodnih bacanja, o posedu će odlučivati podbacivanje. U toj sitiaciji, ako se za loptu izborio tim koji je već bio u posedu sat se vraća na 14 sekundi, ukoliko je loptu osvojio drugi tim, sat se podešava na 24 sekunde - navodi se na sajtu Evrolige.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading