Amfilohije o Milovom zakonu: Ateistička vlast koja prati bogoubilačku i bratoubilačku ideologiju stvara svoju crkvu

Autor: Tanjug, Republika

Svet

10.03.2020

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Podgorici će sutra biti održan sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi veroispovesti na ekspertskom nivou.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Mitropolit Amfilohije

Dan uoči tog sastanka mitropolit Amfilohije ponovio je da će zahtevati da se iz tog zakona ponište sporne odredbe i poručio da se tim aktom oduzima imovina Crkvi, a da Islamskoj zajednici ostaju džamije.

- Obmanjuju Muslimane i Katolike, jer Zakon mora da važi za sve, ne samo za jednu zajednicu - kazao je Amfilohije na konferenciji za novinare na kojoj je ponovio da taj akt predviđa oduzimanje imovine samo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama Srpske crkve u Crnoj Gori.

Istakao je da je reč o progonu Crkve u toj državi i da se taj duh, kako je rekao, "bogoubitstva i bratobustva" danas povampirio preko ovog zakona.

Amfilohije dodaje da vlasti u Prištini planiraju da isti ovaj zakon primene na Kosovu.

Za litije je rekao da su bekstvo od političke manipulacije.

- Zakon predviđa oduzimanje svetinja i hramova. Narod je krenuo na miran način da manifestuje veru. Prestao je da bude narod koji živi u strahu. Narod je krenuo sa časnim krstom da brani svoje dostojanstvo, dostojanstvo Crne Gore - kazao je on.

Za najviše zvaničnike Crne Gore je rekao da su ateisti i da nemaju pravo da u ime ateizma otimaju imovinu Crkve.

- Takvi zakoni su prevaziđeni. To su fašistički, boljševički, zakoni - rekao je Amfilohije, prenela je podgorička Pobjeda.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ
Amfilohije: Litije su bekstvo od političke manipulacije

Zakon, dodao je, predviđa podržavljenje imovine Crkve.

- Šta ćemo da radimo sa Bokom kotorskom koja je do 1918. godine pripadala Austrougarskoj - zapitao je i istakao da Crna Gora od 1913. godine nije ništa ulagala u verske objekte.

Zakonom se, ističe, otima samo od Pravoslavne crkve.

- Diskriminacija je katastrofa - poručio je mitropolit koji je negirao da MCP neće da se registruje.

- To su notorne laži. Osam stotina godina postoji ovde. Nije istina da SPC nije registrovana. Žele da se registrujemo kao nova verska zajednica. Ateistička vlast koja je nasledila bogoubilačku i bratoubilačku ideologiju hoće da stvara svoju crkvu - rekao je mitropolit.

Potvrdio je da u pomenutom zakonu ima dosta dobrih rešenja, osim pitanja imovine, što je nazvao progonom Crkve u Crnoj Gori.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Vasilije Ostroski
Manastir Ostrog

Za nekanonsku CPC je rekao da to nije crkva, već partija i da je to sramota za Crnu Goru.

- Jesu li hramovi za molitvu ili za prodaju i izdavanje. Trudimo se da svaki dinar koji dobijemo ide u hram, tu svetinju, u obnovu. Govore o milionskim prihodima Ostroga. Na stotine porodice prognanih sa Kosova izdržava Ostrog. Imamo četiri - pet narodnih kuhinja. Bog je svedok gde ide svaki taj dinar - zaključio je Amfilohije.

Koordinator pravnog Saveta Mitropolije, Velibor Džomić, rekao je da su saopštavane teze da su crkvene svetinje u imovinsko-pravnom smislu bile državne, "što nije tačno".

Istakao je da imaju informacije da su u Upravi za nekretnine prethodnih godina uništena brojna rešenja i primeri koji se tiču upisa prava svojine nad crkvenom imovinom MCP, a da su ostala samo "gola rešenja" .

- Ako se to ispostavi kao tačno, podnećemo krivične prijave - rekao je Džomić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading