RODITELJI, POSEBNO POVEDITE RAČUNA! Stigla veoma ZARAZNA bolest - potvrđeno nekoliko slučaja

Autor: T.V.

Svet

30.11.2023

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut apeluje na sve osobe koje nisu vakcinisane ili su nepotpuno vakcinisane prema kalendaru imunizacije.

RODITELJI, POSEBNO POVEDITE RAČUNA! Stigla veoma ZARAZNA bolest - potvrđeno nekoliko slučaja

Foto: shutterstock

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izvestio je o tri laboratorijski potvrđena slučaja velikog kašlja (pertusisa) u regionu.

Otkako su se prvi slučajevi pojavili u susednim zemljama, Institut je poslao preporuke svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj u vezi s postupanjem u vezi s ovom bolešću.

U cilju primarne prevencije, ističu se efikasne kombinovane vakcine - petovalentna i četverovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP-IPV-HiB i DTaP-IPV). Ove vakcine su deo obaveznog kalendara imunizacije u Republici Srpskoj, namenjene deci.

Institut apeluje na sve osobe koje nisu vakcinisane ili su nepotpuno vakcinisane prema kalendaru imunizacije, u skladu s uzrastom, da nadoknade vakcinu kako bi se sprečilo širenje bolesti.

Pertusis, ili veliki kašalj, predstavlja izuzetno zaraznu bolest koja često pogađa najmlađe, a uzrokuje je bakterija Bordetella pertussis.

Bolest se prenosi kapljičnim putem, a inkubacija traje devet do deset dana, pri čemu je osoba najzaraznija na početku bolesti, tokom pojave simptoma respiratorne infekcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading