Madurov tajni plan: Venecuela prodaje osam tona zlata

Autor: Tanjug

Svet

28.02.2019

18:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje osam tona zlata sklonjeno je iz sefova Venecuelanske centralne banke prošle nedelje, u očajničkom pokušaju predsednika Nikolasa Madura da prikupi sredstva usred oštrih sankcija, piše Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nikolas Maduro

- Zlato je prevezeno vladinim vozilima između prošle srede i petka, kad u banci nije bilo redovnih članova obezbeđenja - rekao je Anhel Alvarado, član finansijske komisije venecuelanskog parlamenta i opozicione stranke Okruglog stola demokratske unije (MUD).

On je istakao da je plan vlade da to zlato ilegalno proda u inostranstvu.

Alvarado i tri neimenovana izvora iz vlade Venecuele nisu rekli gde Centralna banka šalje zlato, ali su istakli da se operacija dogodila kad je šef glavne venecuelanske finansijske institucije, Kaliksto Ortega, bio na putu u inostranstvu.

Iz Centralne banke nisu komentarisali ove tvrdnje.

Prošle godine su 23 tone zlata iz rudnika transportovane iz Venecuele u Istanbul avionom. Centralna banka kupila je delove tog zlata iz rudnika na jugu Venecuele i izvezla ih u Tursku i druge zemlje da finansira kupovinu osnovnih životnih namirnica, s obzirom na velike nestašice u zemlji.

Kako se navodi, 2018. je iz sefova Centralne banke takođe uklonjeno oko 20 tona monetarnog zlata. Od toga je preostalo 140 tona, što je najniži nivo za 75 godina.

Investiciona firma "Nur kapital" iz Abu Dabija saopštila je 1. februara da je 21. januara kupila tri tone zlata od venecuelanske Centralne banke i da neće kupovati više dok se situacija u ovoj južnoameričkoj zemlji ne stabilizuje. Iz "Nura" su dodali da je kupovina bila "u skladu sa međunarodnim standardima i zakonom".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading