KORONA U SVETU: Prva dva slučaja u Kazahstanu, karantini, vanredna stanja i zatvorene granice širom Evrope...

Autor: Republika

Svet

13.03.2020

10:30 >> 11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koronavirus se iz dana u dan sve više širi po celom svetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Trenutan broj zaraženih u svetu iznosi 105.586.

Prva dva slučaja u Kazahstanu

U Kazahstanu su potvrđena prva dva slučaja korona virusa, a reč je o dvoje državljana te zemlje koji su boravili u Nemačkoj, saopštio je danas ministar zdravlja Jelžan Birtanov.

Austrija zatvara 47 graničnih prelaza ka Italiji

U borbi protiv širenja korona virusa Austrija od ponoći zatvara 47 manjih graničnih prelaza ka Italiji.

Reč je, pre svega, o brdskim graničnim prelazima, koji se zatvaraju na osnovu uredbe ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera.

Prvi smrtni slučaj u Indiji

U Indiji je zabeležen prvi smrtni slučaj od koronavirusa, saopštili su zvaničnici. U pitanju je 76-godišnji čovek iz južne države Karnataka, koji se 29. februara vratio iz Saudijske Arabije gde je proveo mesec dana. U Indiji su do sada potvrđena 73 slučaja koronavirusa.

Češka: Karantin za povratnike iz 15 zemalja

Češka vlada zatražiće od ljudi koji se vraćaju iz svih visokorizičnih zemalja da se sami izoluju. Na proširenoj listi od 15 visokorizičnih zemalja nalaze se i Nemačka i Austrija, kao i SAD, Japan i Grčka.

Bugarska proglasila vanredno stanje

Bugarski parlament jednoglasno je izglasao odluku da se u zemlji proglasi vanredno stanje do 13. aprila kako bi se suzbilo širenje korona virusa, nakon što je broj potvrđenih slučajeva obolelih porastao na 23.

Tokom vanrednog stanja biće zabranjena putovanja u zemlje s velikim brojem zaraženih i iy njih, biće zatvorene škole i fakulteti, a policiji će biti dozvoljeno da interveniše radi izolacije zaraženih ljudi, prenosi Rojters.

Korona došla i do Afrike

- Kenija je zabranila sve velike javne događaje nakon što je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj korona virusa - saopštio je danas ministar zdravlja te zemlje Mutahi Kagve. 

Kako je naveo, reč je o ženi koja se vratila u Keniju iz SAD, preko Londona, prenosi Rojters. Ovo je treći slučaj korone u Africi. Ranije jutros su se pojavili prvi slučajevi obolelih od ovog virusa na ovom kontinentu, tačnije u Gani i Gabonu. 

 

 

Banjaluka uvela nove mere za sprečavanje korone

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, u Banjaluci su uvedene nove mere za sprečavanja širenja korona virusa, a preporuka je da od danas roditelji ne vode decu u vrtiće, dok je rad u ugostiteljskim i trgovačkim objektima ograničen. Starijim licima i hroničnim bolesnicima preporučeno je da smanjeno kretanje, prenela je RTRS.

Zatvorena granica između Albanije i Kosova

Granični prelazi između Kosova i Albanije zatvoreni su jutros u 6 časova, odlukom albanske vlade u sklopu predostrožnosti koje se preduzimaju protiv širenja korona virusa. 

Dozvoljen je prolazak samo vozilima hitne pomoći, komercijalnim vozilima koja prevoze robu i službenim vozilima. Ova mera će, kako se precizira, biti na snazi do 15. marta u 24 sata.

Do sada su u Albaniji potvrđena 23 slučaja korona virusa dok na Kosovu nema registrovanih sa ovim virusnim oboljenjem.

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U Hrvatskoj sve više zaraženih

U ovoj zemlji danas je potvrđeno još šest novih slučajeva koronavirusa, tako da je broj zaraženih porastao na 31. Zaraženi u Zagrebu su članovi porodice već obolelih osoba, a u Puli je jedan od zaraženih ugostitelj koji se vratio iz Italije, dok je drugi kontaktirao sa osobom koja je došla iz Švajcarske.

Zaražena članica Ujedinjenih nacija

Članica misije Filipina pri Ujedinjenim nacijama pozitivna je na koronavirus, navodi se u dopisu misijama UN, što je prvi slučaj te bolesti u sedištu Svetske organizacije u Njujorku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading