Američki profesor predviđa: Pandemija smanjuje šanse za reizbor Trampa

Autor: Tanjug

Svet

18.04.2020

21:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pandemija korona virusa i ekonomski potresi koje je izazvala u SAD umanjile su šanse ponovnog izbora aktuelnog predsednika Donalda Trampa, ocenio je Alan Lihtman, stručnjak i predavač na Americkom univerzitetu u Vašingtonu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Ukoliko pandemija ne bude besnela u novembru - neće biti razloga sa odlaganje ili otkazivanje predsedničkih izbora. Ali, nikada ne možete sa sigurnošcu znati šta bi mogao učiniti Donald Tramp. On nije pokazivao razumevanje za zakone ili uvažavanje Ustava. Zainteresovan je samo za sebe samog - kaže Lihtmen za Glas Amerike na ruskom jeziku (VOA).

VOA navodi da je u pitanju analitičar koji je tačno predvideo ishode poslednjih sedam ciklusa predsedniöckih izbora u SAD od 1984. godine. On očekuje da će izbori biti održani u zakazanom terminu 3. novembra 2020. i da bi, u slucaju poteškoća zbog Kovida 19, građanima trebalo omogućiti glasanje putem pošte - mehanizma kom se Tramp, kako navodi VOA, žestoko protivi.


Americki stručnjak ukazuje da bi se, ukoliko aktuelni americki predsednik proceni da će biti poražen, moglo dogoditi i da proglasi vanredno stanje i odloži održavanje izbora na neodređeno vreme.

Lihtman dodaje da, iako Trampu brojke trenutno nisu naklonjene već govore u korist njegovog demokratskog protivkandidata Džozefa Bajdena, nije siguran koliko je uputno podatke dobijene u tako ranoj fazi koristiti za procenu razvoja događaja mesecima unapred.

Okolnosti su po Donalda Trampa do pre nekoliko meseci izgledale mnogo bolje nego danas, dodaje američki stručnjak.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading