INDIJSKA KOMPANIJA NAJAVLJUJE: Vakcina protiv korone na tržištu u oktobru

Autor: Tanjug

Svet

26.04.2020

21:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vakcina za korona virus koja je u Velikoj Britaniji ove nedelje krenula u fazu testiranja na ljudima, mogla bi se pojaviti na tržištu u oktobru", rekao je Adar Panavala, generalni direktor "Serum instituta Indije" (SII), indijske kompanije koja planira da proizvodi vakcinu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vakcinu su proizveli naučnici sa Oksforda, a SII planira da krene u proizvodnju već za dve do tri nedelje.

Dolazak vakcine na tržište zavisi od toga koliko će biti uspešno testiranje na ljudima, prenosi portal Indeks.hr.


- Naš tim radi blisko sa doktorom Hilom sa Oksforda i očekujemo početak proizvodnje u sledeća dve do tri nedelje. Prvih šest meseci ćemo proizvoditi pet miliona doza mesečno, pa se nadamo da ćemo nakon toga proizvodnju podići na 10 miliona u istom periodu - kaže Ponavala.

On dodaje da se izlazak vakcine na tržište očekuje u oktobru, ali, kako napominje, samo ako su testiranja uspešna uz potrebne provere efikasnosti i bezbednosti.

- Treba reći da pokrećemo proces proizvodnje na naš rizik, kako bismo imali dovoljno doza za sve, ako se klinička testiranja pokažu uspešnim - napomenuo je Ponavala.

Ističe i da njegova kompanija neće patentirati vakcinu, ako klinička testiranja budu uspešna.

- Nećemo ga patentirati jer želimo da se proizvodi i prodaje u celom svetu, ne samo u Indiji. Nadam se da će isto slediti i ostale kompanije koje otkriju vakcinu kako bismo što je pre moguće imali na milijarde doza širom sveta - rekao je Ponavala.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading