ZVANIČNI TEHERAN: Makron je Trampov psić

Autor: Tanjug

Svet

17.12.2017

19:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iran je danas kritikovao francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog njegovog oštrog stava prema Teheranu i tvrdi da će Pariz brzo izgubiti međunarodni kredibilitet jer "slepo prati" američkog predsednika Donalda Trampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Spelo sledi SAD: Emanuel Makron

Tenzije između Irana i Francuske u proteklih nekoliko meseci su u porastu nakon što je Makron izjavio da bi Teheran trebao biti manje agresivan na Bliskom istoku, ukazujući na njihovu umišanost u građanski rat u Siriji.

Makron je za razliku od Trampa potvrdio posvećenost svoje zemlje sporazumu sa Iranom potpisanim 2015. godine prema kojem je Teheran ograničio svoj sporni nuklearni program u zamenu za ukidanje većeg dela međunarodnih sankcija.

Međutim, Pariz je kritikovao iranske probe balističkih projektila i želi da iznese mogućnost uvođenja novih sankcija zbog raketnog programa za koji Teheran tvrdi da je namijenjen u odbrambene svrhe.

- Da bi održala svoj međunarodno kredibilitet, Francuska ne treba slepo da prati Amerikance. Francuski predsednik sada se ponaša kao Trampov poslušni psić - rekao je Ali Akbar Velajati jedan od glavnih saradnika vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hameneija.

Velajati je, takođe kritikovao i američkog predstavnika u UN Niki Hejli koja je prošle sedmice pokazala delove za koje navode da su pripadali iranskoj raketi dostavljenoj pobunjenim Hutijima u Jemenu.

Ona je predmete opisala kao dokaze da Teheran krši rezolucije UN.

- Te tvrdnje pokazuju da ona nema osnovno naučno znanje i pristojnost. Ona je poput njenog gazde koji isto tako iznosi neosnovane, smešne stvari. Iran nije dostavio nikakve rakete Jemenu - dodao je Velajati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading