SVAĐA U EU ZBOG BREGZITA: U sukobu Merkelova i Tereza Mej

Autor: Republika

Svet

20.09.2018

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija se svađa oko Bregzita, navodi Dojče vele u analizi neformalnog samita lidera EU u Salcburgu, ističući da nemačka kancelarka Angela Merkel traži kooperativnost u pregovorima oko Bregzita, dok britanska premijerka Tereza Mej od Evropljana traži ustupke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Istovremeno, napominje Dojče vele, nastavljaju se i prepirke oko izbeglica. 

Ocenjujući da Merkelova želi da govori samo o pozitivnim stvarima, kao što je pitanje bezbednosti, Dojče vele ističe da nemačka kancelarka ne govori o ekonomskim vezama. 

S druge strane, ukazuje, Mejova želi zajedničko tržište robe, na šta EU ne želi da pristane. 

- Angela Merkel želi da se pregovori oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije odvijaju u dobroj atmosferi. S obzirom na to koliko je rasprava kontroverzna, to je prilično veliki zahtev. Pregovarači, doduše, uglavnom uspevaju da ostanu u diplomatskim okvirima, ali navodno je izmedu Mišela Barnijea, koji pregovara u ime Brisela, i njegovog britanskog kolege već bilo varnica: britanski ministar za Bregzit Dominik Rab ume žestoko da nasrće na evropske pozicije - ističe Dojče vele.

Podseća i da je Tereza Mej rekla da je britanska vlada u razgovorima "razradila nove pozicije", te da je izrazila uverenje da će se, uz dobru volju i angažman, postići sporazum koji će biti dobar za obe strane.

Međutim, kako ocenjuje, to će ići teško zbog toga što se stavovi dveju strana delimično međusobno isključuju. 

- A posebno zapinju kada je reč o irskoj granici - napominje Dojče vele ističući da Barnije namerava da predstavi novi predlog prema kojem bi kontrola robe ubuduće mogla da se obavlja i u lukama, daleko od granice, ili tehničkim registrovanjem. 

- Evropska unija na taj nacin izlazi u susret britanskoj strani, ali London ipak po tom pitanju i dalje ostaje principijelan i ne želi da prihvati granicu u irskom moru, čak i ako bi ona bila tamo samo teoretski - navodi Dojče vele. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP


S druge strane, napominje, zahtev Tereze Mej prema kojem bi zajednicko tržište postojalo samo za robu, što britanska premijerka vidi kao jedino pravo rešenje (Chequers plan), prelazi crvenu liniju EU. 

- U Salcburgu, međutim, to niko ne govori otvoreno, jer premijeri žele da njihova britanska koleginica ''preživi'' stranački kongres konzervativaca koji se održava za 10 dana, odnosno da preživi napade jastrebova medu bregzitovcima - ukazuje Dojče vele.

Istovremeno, navodi, predsedavajući Saveta EU Donald Tusk pokušava da probudi savest kod šefova vlada članica EU kada su u pitanju izbeglice.

Ukazujući da je ove godine u Evropu stiglo manje od 100.000 izbeglica, odnosno manje nego pre izbijanja izbegličke krize, Tusk je pozvao članice da se sada koncentrišu na rešavanje onih problema koji zaista postoje. 

- Ne smeju se, naglasio je, stvarati dva tabora – s jedne strane oni koji traže rešenja, a s druge oni koji ''koriste situaciju za svoje političke igrice - poručio je Tusk.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading