Irinej ide u Ameriku da osujeti nečasne namere trojice tamošnjih episkopa

Autor: Kurir

Vesti

21.02.2020

21:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej otputovaće do kraja meseca u Sjedinjene Američke Države kako bi osujetio nečasne namere trojice tamošnjih episkopa, Longina (Krča), Irineja (Dobrijevića) i Maksima (Vasiljevića), koje vode ka osamostaljenju njihovih eparhija od SPC.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Irinej

Kako se saznaje episkop novogračanički Longin, istočnoamerički Irinej i zapadnoamerički Maksim već duže vreme donose odluke mimo saglasnosti Sabora.

Soliraju

- Oni su registrovali eparhije naše crkve u Americi, ali su iz naziva izbrisali SPC i promenili ime u „Srpske pravoslavne eparhije u SAD“. To otvara mogućnost da ne budu u jedinstvu sa SPC i Patrijaršijom - ukazuje izvor za Kurir.

On dodaje da su, pored toga, njih trojica 2018. na zasedanju Sabora tražili blagoslov da naprave ustav koji će biti namenjen samo za eparhije SPC u SAD. Blagoslov su dobili samo za to da naprave predlog ustava sa još dvojicom episkopa u SAD, kao i da ga nakon toga dostave Sinodu na razmatranje.

- Maksim, Longin i Irinej su taj ustav doneli na prevaru i registrovali eparhije po tom lažnom ustavu, a o tome nisu obavestili Sinod, niti kanadskog episkopa Mitrofana i južnoameričkog Kirila. Izdvajanje eparhija i promena imena nije slučajnost, njih trojica su pristalice Carigradske crkve, koja inače sve radi sa Amerikancima, pa je moguće da sa njima u tajnosti sarađuju. Sumnja se da je njihova krajnja namera da sa Carigradom prave posebnu autokefalnu crkvu od tih eparhija - kaže naš izvor iz Patrijaršije, koji smatra da za ovakve nečiste radnje vladike treba da budu lišene eparhija.

Drugi naš sagovornik iz crkvenih krugova podseća da je Sinod u septembru i novembru 2019. od trojice neposlušnih vladika zatražio da ponište dejstvo spornog ustava.

Love u mutnom

- Tu odluku još nisu sproveli, oglušili su se! Došlo je dotle da patrijarh Irinej mora lično da ode i da na vanrednom saboru SPC za Severnu i Južnu Ameriku 29. februara na Floridi zahteva od trojice episkopa da sporan ustav stave van snage. Odmetnuti episkopi taj sabor zakazali su samo dan pre isteka roka koji im je postavio Sinod - otkriva naš izvor, koji smatra da su Irinej, Maksim i Longin pokušali da iskoriste situaciju u Crnoj Gori da ovo pitanje marginalizuju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading