MESECA BORBE PROTIV KANCERA PANKREASA, JEDNOG OD NAJTEŽIH ZA OTKRIVANJE! Od podmuklih simptoma do visoke smrtnosti

Autor:

Vesti

28.11.2023

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kancer pankreasa po smrtnosti je sedmi oblik raka u svetskim okvirima. Jedan je od najtežih za otkrivanje zbog skrivenih simptoma i visokog stepena maligniteta, što dovodi do visoke stope smrtnosti od ovog oboljenja, tačnije petogodišnje preživljavanje je samo oko 10 odsto.

MESECA BORBE PROTIV KANCERA PANKREASA, JEDNOG OD NAJTEŽIH ZA OTKRIVANJE! Od podmuklih simptoma do visoke smrtnosti

Foto: Shutterstock

Upravo iz ovih razloga ustanovljen je Svetski dan borbe protiv raka pankreasa (16. novembar), koji se obeležava tokom celog meseca da bi se u najširoj javnosti podigla svest o značaju prepoznavanja simptoma, a u farmaceutskoj industriji još pojačali napori za pronalaženje adekvatne terapije.

Prema učestalosti, kancer pankreasa je 12. najčešći malignitet u svetu. Smrtnost se usled ovog maligniteta stalno povećava. Procenjeno je da će broj smrtnih slučajeva u Evropi porasti više od 40 odsto do 2040, uglavnom kod populacije u osmoj i devetoj deceniji života. Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", u 2021. u Srbiji je registrovano 1.566 novoobolelih od kancera pankreasa. Prema stopi smrtnosti, on je četvrti kod oba pola, dok je po učestalosti sedmi kod žena i peti kod muškaraca.

Tačni uzroci pojavljivanja raka pankresa još nisu otkriveni. Poznato je da nekoliko faktora povećava rizik od obolevanja. Među njima su pušenje (uključujući i bezdimni duvan), porodična istorija ovog oboljenja, mutacije u određenim genima, višak telesne težine, bolest dijabetes tipa 2.

Suočene sa upozoravajućim podacima, farmaceutske kompanije intenzivno investiraju u istraživanje novih terapija za onkološke bolesti, među kojima i za kancer pankreasa. Cilj je da se doprinese uspešnosti lečenja, kvalitetu i produženju života obolelih od ove teške bolesti.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading